HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Köszönet a felajánlott adományokért!

Februárban két kolléga is értékes darabokkal gazdagította az Alpha-Vet könyvtárát

Dr. Szabó Antaltól több, a XIX. század végén kiadott szakkönyvet is kaptunk, mint pl. az Engelbrecht Károly által jegyzett Állatboncz- és Élettan-t, vagy a dr. Grósz Lajos által írt Törvényszéki Orvostudomány-t, amelyet 1873-ban adtak ki Budapesten.

A legérdekesebb azonban közöttük egy rendkívül alapos, kézzel írt és utólag bekötetett, 556 oldalas „Gyógyszertani jegyzet, összeállította Louda József tanár segéd”.
Egyértelmű, hogy nem munkapéldányról vagy előadási jegyzetről, hanem egy kiadásra szánt, letisztázott kéziratról van szó, évszám megjelölés nélkül. A keletkezés idejére csak a következő tulajdonos bejegyzése utal: Vesztergomy András másodéves hallgató 1888 április B. P. 

Addigra már 17 év telt el a Galambos Márton által írt Gyógyszertan könyv 1871-es kiadása óta, ami indokolta volna a tartalom frissítését, azonban a jegyzet nyomtatott kiadására Louda József neve alatt nem akadtam. Minden jel arra utal, hogy ez az egyetlen, kéziratban fennmaradt példány.

A másik adományozónk dr. Lomniczi Béla, aki a háború utáni kiadásokból válogatott össze magas színvonalú szakkönyveket a könyvtár számára. Tőle kaptunk olyan, ma már beszerezhetetlen könyveket, mint a Manninger-Mócsy féle Állatorvosi belgyógyászat (1959) vagy a dr. Kovács Gyula anatómia könyve is.
Minden könyvnek megvan a maga története, ezekről személyesen is beszélgettem Lomniczi doktorral. Kovács Gyula professzor úrról elmondta, hogy annyira rendszerezett előadásokat tartott, hogy jól jegyzetelni lehetett (!) az anatómia előadásait. 

A könyve pedig egy szerény köntösbe bújtatott valódi kincs, amelyből tényleg meg lehetett tanulni az anatómiát.Ezeknek a műveknek egy része dr. Mazalin István kisbéri állatorvos hagyatékából került dr. Lomniczi Bélához. Ők ketten gyermekkori jó barátok voltak egészen Mazalin doktor nemrég bekövetkezett váratlan haláláig. Az özvegy dr. Lomniczi Bélára bízta a szakkönyveket, aki úgy vélte: ezeknek az Alpha-Vet gyűjteményében van a legjobb helye, így eljuttatta hozzánk.

A nagybecsű adományokért ezúton mondunk köszönetet dr. Szabó Antalnak és dr. Lomniczi Bélának!
Ahogy korábban is említettük, az Alpha-Vet könyvgyűjteménye nyilvános: előre egyeztetett időpontban megtekinthető a kollégák számára Székesfehérváron, a Homok sor 7. szám alatt. Továbbra is várjuk a tisztelt Kollégáktól a háború előtt kiadott állatorvosi szakkönyvek felajánlását: az Alpha-Vetnél biztosított ezeknek a műveknek a szakszerű megőrzése, szükség esetén a restaurálásról is gondoskodunk

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.