HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Újabb munkatársunk szerezte meg a tudományos fokozatot az Alpha-Vetnél- Dr. Gyetvai Béla PhD!

1991-ben végeztél az Állatorvostudományi Egyetemen, utána elég gyorsan a labormunka felé vetted az irányt…

Az Egyetem befejezése után a Fejér Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomásra kerültem. Valójában számomra nem jelentett problémát, hogy szakigazgatási területen kellett dolgoznom. Rövid ideig élelmiszerhigiéniával, takarmány ellenőrzéssel foglalkoztam, majd értesültem róla, hogy az Állomás Mikrobiológiai Laboratórium vezetője nyugdíjba vonul. 
Mivel vegyipari szakközépiskolába jártam Veszprémben, vegyésztechnikusi végzettségem is volt, így nem volt idegen számomra a pipetta és a kémcső. Megpályáztam a mikrobiológiai laboratóriumvezetői állást, és az én pályázatomat fogadták el. A következő évek a folyamatos tanulás jegyében teltek, amelyeket a laboratóriumi szakállatorvosi szakvizsga letétele sem zárt le. 1996-ban a Fejér Megyei Állategészségügyi Állomás Mikrobiológiai Laboratóriuma elsők között kapta meg az akkreditációs státuszt. Ekkor kerestek meg a Nemzeti Akkreditáló Testülettől, hogy nem lenne-e kedvem minősítőként dolgozni a Testületnél. 
Elfogadtam a felkérést és ezt a megtisztelő tevékenységet jelenleg is folytatom. Jelenleg a szervezet hatóságként működik (Nemzeti Akkreditáló Hatóság), feladata a laboratóriumok és más szervezetek tevékenységének megfelelőségi minősítése a vonatkozó nemzetközi szabványoknak megfelelően.

 

Az ember azt gondolná, hogy akinek ennyi laboratóriumi vizsgálati eredmény megy át a kezén, annak előbb-utóbb meglesznek az eredményei a PhD-hez…

Nem egészen, ugyanis mi rutinfeladatokat végeztünk, nem kutatásokat. Ez nem kutatóintézet, vagy egyetem volt, ott más a helyzet.

 

Hogyan kerültél az Alpha-Vethez?

Az Országos Élelmiszervizsgáló Intézet Laboratóriumi Főosztályának vezetője voltam akkor. Innen hívtak meg 2009-ben az Alpha-Vethez, hogy szervezzem meg a Kutatás-Fejlesztési Igazgatóságot. Ez nagy kihívást jelentett és úgy gondoltam, kipróbálom magam ezen a területen. Végül is nem bántam meg a döntésemet.

 

Hol kapcsolódik a gyógyszerfejlesztés a mikrobiológiához?

Szoros a kapcsolat, legalábbis ami az antibiotikumokat illeti.  
Az antibiotikumokat végső soron baktériumok ellen vetjük be. Ezért különösen nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal tudjuk ezeket a készítményeket alkalmazni akkor, amikor ilyen fokú a rezisztencia megjelenése a mikrobák között. További probléma, hogy gyakorlatilag alig van új antibiotikum hatóanyag felfedezés, fejlesztés. Amikor ezt mondom, elsősorban a humán gyógyászati területre gondolok, mert az állatgyógyászat területén még katasztrofálisabb a helyzet.

 

Mire vagy legbüszkébb a tudományos eredményeid közül – volt közöttük valódi újdonság?

A PhD munka minősítésének alapfeltétele, hogy újdonságot kell bemutatnia és azt a szakmai bizottság előtt bizonyítani is kell.
A munkacsoporttal kimutattuk, hogy a biofilm termelése akár 3000-szeresére is fokozhatja a baktériumok ellenálló képességét bizonyos antibiotikumokkal szemben. Ennyivel nagyobb koncentráció szükséges az elpusztításukhoz, ha biofilmben vannak jelen.
Bizonyítottuk, hogy a gentamicin felszívódását nem fokozza a segédanyagként használt DMSO egyrétegű sejtenyészetben. Ez fontos, mert az aminoglikozidok kifejezett ototoxikus hatásúak, így különösen fülcseppekben fontos, hogy a DMSO ne segítse felszívódásukat.

 

Az Alpha-Vet közismerten támogatja a dolgozók tanulását, előrehaladását.

Valóban így van: az Alpha-Vet teremtette meg a vizsgálatok anyagi hátterét, az Egyetemmel és számos kutatóhellyel meglévő kapcsolat nélkülözhetetlen volt a tudományos eredmények eléréséhez. Manapság a kutatói munka aligha képzelhető-e magányos sportként. A kutatói munka nagyon sokrétű, ebben a munkában a szakmai igényességet fontosnak tartó magánvállalkozásoknak éppúgy szerepe van, mint az egyetemeknek, kutató intézeteknek és nem csak belföldön, de külföldi kapcsolatok relációjában is.

 

Mik a további terveid?

A munka nem áll meg, több új fejlesztésű gyógyszer jelöltünk áll nemzetközi regisztráció előtt, vagy alatt. Jelenleg több, mint 60 forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezünk az EU közel 20 országában, és ha szerencsénk is lesz, akkor ez a szám év végén elérheti a 90-es is. 

 

Köszönöm szépen a beszélgetést, gratulálok ehhez a szép és elismerésre méltó teljesítményhez, és további jó munkát kívánok!

 

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.