HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Előzzük meg a borjúhasmenést!

Az ellések lefolyása, az újszülöttek egészségi állapota kritikus faktor az állattenyésztés  valamennyi ágazata esetében. Az unipara (általában egyet ellő) állatfajoknál ez kissé  kritikusabbnak tekinthető, mert döntően befolyásolja az anyaállat produktivitását  a megszületett egy, illetve ritkábban kettő utód minősége. Az ellés óriási élettani stressz az újszülöttek számára is....

 

Előzzük meg a borjúhasmenést!

 

Az ellések lefolyása, az újszülöttek egészségi állapota kritikus faktor az állattenyésztés  valamennyi ágazata esetében. Az unipara (általában egyet ellő) állatfajoknál ez kissé  kritikusabbnak tekinthető, mert döntően befolyásolja az anyaállat produktivitását  a megszületett egy, illetve ritkábban kettő utód minősége.

vitapol

Az ellés óriási élettani stressz az újszülöttek számára is. 
Az újszülöttnek alkalmazkodnia kell a teljesen idegen biológiai és szociális környezethez, a megváltozott tápanyag-ellátáshoz. Megfelelő immunológiai védelemre is szükségük van – ezt a kolosztrális immunitás biztosítja. Az anyaállat által termelt kolosztrum optimális esetben biztosítja az immunanyagokat az újszülöttek számára. A kolosztrum minősége azonban az ellést követően óráról órára gyengül. Ez azt is jelenti, hogy egyre fontosabbá válik, hogy az újszülöttek minél gyorsabban megkapják a kolosztrumot, és minél gyakrabban jussanak hozzá. Ma már bizonyított, hogy az újszülött világrajövetele és az első kolosztrumfelvétel között eltelt idő egyenesen arányos a későbbi légző- és emésztőszervi megbetegedések gyakoriságával. Ezért is terjednek a különböző újszülött állat, többek között borjú-roboráló készítmények. Ezek fokozzák a fiatal állatok anyagcseréjét, ami pozitív hatású a kolosztrumfelvételre.


A roboráló készítmények pozitív hatásúak a borjak későbbi növekedési teljesítményére is. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a tejtermelésre irányuló egyirányú szelekció következtében megváltozott a holstein-fríz fajta endokrinológiai profilja is, ami vélhetően a kolosztrum „gyengülésével” is együtt járt. Igaz, a szakirodalomban ellentmondásos eredményeket találni ezt illetően, és a kutatások is a közelmúltban kezdődtek, de mindennapos tapasztalat, hogy a borjak immunrendszere nem elég erős, ezért is alkalmaz több borjúnevelési-takarmányozási protokoll kolosztrum-kivonatot és immunglobulinokat tartalmazó roboráló készítményt.

A jó startot követően is támogatnunk kell a borjak immunrendszerét a tejitatási időszak alatt. Ebben a periódusban a borjak leggyakoribb, legtöbb elhullást okozó betegségei a légzőszervi megbetegedések és a hasmenések.  A hasmenés tulajdonképpen faktorbetegség: a tartási és klimatikus hiányosságokra, a stresszre, a rossz higiéniai körülményekre, a takarmányozási-tejitatási hibákra hívja fel a menedzsment figyelmét. Több obligát és fakultatív patogén is előidézheti: Escherichia coli, Salmonella spp, Rotavírusok, Coronavírusok, Cryptosporidiumok, kokcidiózis. Az állományszintű borjúhasmenések hátterében mindig több tényező áll.

Azért sem hagyhatjuk figyelmen kívül a borjúhasmenések előfordulását, azért is kell a megelőzésre fókuszálnunk, mert a borjak hasmenése kihat a tehénkori emésztés, takarmányértékesítés hatékonyságára is!

Az ozmotikus hasmenést Rota-, vagy Coronavírusok idézik elő. Ezek elpusztítják a bélbolyhok csúcsait, így a tejpótló tápszerrel felvett táplálóanyagok ozmotikus aktivitással rendelkező részecskék alakjában a bél lumenében maradnak, ahová a bélnyálkahártya-sejtekből víz áramlik ki. A szekréciós hasmenés bakteriális fertőzések esetén fordul elő. Az enterotoxikus baktériumok kiváltják a klorid ionok bél lumenébe történő erőteljes szekrécióját. A neutralitás fenntartsa érdekében a klorid ionok beáramlását követi a nátrium ionok beáramlása. A nátrium és klorid ionok együttes jelenléte miatt nagy mennyiségű víz áramlik a vékonybél lumenébe a nyálkahártya-sejtekből.

A borjak az első 4 élet-héten a legfogékonyabbak a hasmenéses megbetegedésekre. Megfigyelések szerint az Escherichia coli általában az első élet-héten, a Rota- és Corona-vírusok a 2.-3. élet-héten betegítik meg a borjakat. A Cryptosporidiumok, Eimeria spp. csak a 3. élet-hét után betegítik meg a borjakat.

Mi is a borjú-hasmenés legnagyobb veszélye? Hasmenés esetén a borjú akár súlya 10%-át is elveszítheti – emiatt csökken a súlygyarapodása, későbbre tolódik az ivarérés, az első inszeminálás ideje. 1 hasmenéses nap akár 10 nappal is kitolhatja az első inszeminálás idejét üszőkorban! Ezenkívül a vízveszteség, az elektrolitveszteség, a metabolikus acidózis, illetve az energiaveszteség is veszélyezteti a borjak életét, egészségét, fejlődését. Figyelmet érdemel, hogy a szelénhiány súlyosbítja a hasmenéses tüneteket, mert a relatív szelénhiányos borjak nehezebben isznak/szopnak, így a kezelésük is nehezebb.

Ha már fellépett a borjú-hasmenés, nagyon fontos a víz és a bikarbonát-pótlás. A nátrium vizet von maga után a sejtekbe, illetve részt vesz a glükóz-szállításban, a felvett glükózt a bélhámsejtekbe juttatja. A bikarbonát a vér sav-bázis egyensúlyát , a metabolikus acidózist állítja helyre.

Borjak hasmenésének hatékony kezelésére csak olyan módszer alkalmazható, amely nem kívánja a tejitatás megvonását! Nem befolyásolhatja a kezelés az oltó pH-ját, mert ha a borjú oltógyomrának kémhatását lúgosítjuk, az gátolja a kazein kicsapódását, ezért a borjú rosszul fogja emészteni a tejet. Emellett a hasmenés kezelésénél fontos megvédeni a bél nyálkahártyát, megkötni a bakteriális endotoxinokat egyaránt.

Az Alpha-Vet állatgyógyászati Kft. ajánlata a borjúhasmenés prevenciójára, illetve kezelésére az OMÉK 2015. Állattenyésztési Díjas terméke, a VITAPOL szuszpenzió. A VITAPOL szuszpenzióban található huminsavak és a biológiai úton védett mikroelemek szinergista hatásúak a borjúhasmenések megelőzése, illetve a hasmenés kártételének csökkentése szempontjából.

• A huminsavak gátolják a patogén mikroszervezetek aktivitását,

• A huminsavak protektív biofilmet alakítanak ki a vékonybél nyálkahártyáján, így gátolják az endo- és exotoxinok felszívódását.

• A huminsavak fokozzák a sejtmembránok permeabilitását, ezzel elősegítik a mikroelemek véráramba történő diffúzióját.

Bizonyított, hogy a huminsavak fokozzák az onitin-dekarboxiláz enzim aktivitását, amely a spermidin és a hisztamin, illetve a DNS és RNS szintézis serkentésével a májban is elősegíti a szöveti regenerációt. A huminsavak támogatják a májfunkciókat, kiemelt jelentőségűek betegségekből való lábadozás, májrendellenességek esetén is.

Telepi próbákkal is igazolt, hogy a VITAPOL szuszpenzió 100 ml/borjú/nap adagban alkalmazva az itatásos periódus alatt a hasmenések megelőzésén kívül egyéb pozitív hatásokkal bír a borjúnevelés sikerességét tekintve. A stressztűrő képesség növekedése, a baktericid és fungicid hatás, a toxinok megkötése és kiürítése a szervezetből, illetve a hasmenés megelőzése mind javíthatják a borjak súlygyarapodását. 
A betegségek, toxinok jelenléte a szervezetben visszavethetik a fiatal állatot a fejlődésben. A huminsavak stabilizálják a bélflórát, segítenek az optimális kémhatás fenntartásában és ezáltal elősegítik a táplálóanyagok emésztését és felszívódását.

A fent említett hatások megnövekedett testtömeg-gyarapodáshoz vezethetnek változatlan takarmányfelvétel mellett, így javulhat a takarmányértékesítés.

Ne feledje: nehéz helyzetben még fontosabb a sikeres, hatékony borjúnevelés. Ehhez járul hozzá a VITAPOL szuszpenzió technológiaszerű alkalmazása. Bővebb információkért, referenciákért, telepre adaptált szaktanácsadásért kérje szaktanácsadóink segítségét.

 
Ajánlott termékünk: VITAPOL PULVISORG26

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.