HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

EGUS, a lovak népbetegsége

Azért két fontos különbség kimutatható a humán párhuzam és a lóbetegség között. Az egyik az elterjedtség. Népegészségügyi adatok szerint az emberi nyombél- és gyomorfekély különböző súlyosságú változatai életük során a felnőtt lakosság mintegy 10%-át érintik. Az állategészségügyi felmérések azonban azt mutatják, hogy a lovak 50 – 90 %-a (!!) érintett lehet a betegség által. Mivel magyarázható mindez? Alapvetően azzal, hogy a ló szerepe a XX. század végére jelentősen átértékelődött....

 

EGUS, a lovak népbetegsége

 

Aligha is gondolnánk, hogy a lovak között is előfordulhat olyan betegség, amely nagy tömegeket érint és bizony „civilizációs betegségnek” tekinthető. Pedig van ilyen, és nem is áll olyan messze az egyik gyakori emberi megbetegedéstől, a nyombél- és gyomorfekélytől.

lovak népbetegége

Miről is van szó? EGUS nem egy ló neve, egy többféle módon jelentkező lóbetegség nemzetközi szakirodalomban használt nevének rövidítése: Equine Gastric Ulcer Syndrome, EGUS, azaz lovak gyomorfekély szindrómája.

Azért két fontos különbség kimutatható a humán párhuzam és a lóbetegség között. Az egyik az elterjedtség. Népegészségügyi adatok szerint az emberi nyombél- és gyomorfekély különböző súlyosságú változatai életük során a felnőtt lakosság mintegy 10%-át érintik. Az állategészségügyi felmérések azonban azt mutatják, hogy a lovak 50 – 90 %-a (!!) érintett lehet a betegség által. Mivel magyarázható mindez? Alapvetően azzal, hogy a ló szerepe a XX. század végére jelentősen átértékelődött. Ha csak a magyarországi adatokat nézzük, a századforduló környékén 800-900 ezer (!!) volt a lóállomány, míg napjainkra alig 60-70 ezer, még ha a Nemzeti Lovas Program komoly lépés is lesz a lóhasználat népszerűsítésében. A ló munkabéli szerepét átvették a gépek és fegyverek, a ló pedig a hobby és a sport főszereplőjévé vált. Ezzel együtt az extenzív tartást átvette az intenzív tartás, takarmányozás, tréning és versenyeztetés. Ezek mindegyike komoly hajlamosító tényezőt jelent a betegség kialakulásában.

A ló gyomra mind szövettani felépítésében, mind emésztőenzimei által az extenzív (értsd: folyamatosan legelő) életmódhoz adaptálódott. Ugyanakkor napjainkban a lovak nem folyamatosan, hanem naponta többször kerülnek etetésre, nem csak rostos, hanem koncentrált abraktakarmányt is fogyasztanak, és két etetés között „edzésre járnak”. Ez azt eredményezi, hogy az emésztőenzimek a ló gyomrának azon részét is megtámadják, melyet legelői körülmények között a rostos takarmányrész fizikálisan megvédene. Ez pedig fekélyek kialakulásához vezet. Az állatnak ezért lecsökken az étvágya, következményesen a testsúlya és a teljesítménye is. Előfordulhat kólikás nyugtalankodás, fogcsikorgatás, ásítás, enyhe nyálzás, vagy éppen a munkában való engedetlenség, idegesség, megugrás, agresszió.

A másik különbség a betegségre hajlamosító tényezők között van. Míg az emberi betegség kialakításában jelentős szerepet játszik egy Helicobacter pylori nevű baktérium, továbbá a dohányzás, addig lovaknál e tényezők nem jönnek számításba.

Közös faktor azonban a stressz. Stresszt jelenthet egy-egy súlyos sérülés, váratlan élethelyzet, műtét, súlyos fertőzés, szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, lovaknál ezen felül szállítás, verseny, huzamos istállózás, negatív szociális interakciók az istállótársakkal.

Mindazon lovaknál, amelyek ilyen helyzetekbe kerülnek, illetve a fent említett enyhe, jellegtelen tünetek előfordulnak, felvetődik a gyomorfekély alapos gyanúja. A pontos oki diagnózis felállítása érdekében mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, más csak azért is, mert a tünetek és a fekélyek súlyossága nem korrelálnak egymással. Más szavakkal, enyhe tüntetek esetén is nem ritkán több, kisebb vagy akár diffúz fekély is található.

A terápia fontos része a gyakori vagy folyamatos széna etetés, valamint az abrak és lótápok napi 4-6 részre történő elosztása. Emellett gyógyszeres terápiára is szükség van, az ún. protonpumpa-gátlók 10 - 28 napig történő adagolása szükséges, akár megelőzési célzattal is (lovak számára egyedül az omeprazol hatóanyag hatékony és csak ilyen készítmények törzskönyvezettek). A takarmányozási rezsim és a ló életkörülményeinek felülvizsgálata, ezek alapján pedig a hibák kiküszöbölése a hosszú távon a hajlamosító hatások csökkentését jelenti.

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.