HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Ló - gyomorfekély

A gyomorfekély súlyos anyagi veszteséget okozó betegség a lovassportban, melynek világviszonylatban mérhető hatásai mára megkérdőjelezhetetlenné váltak. A folyamat legfőbb oka az utóbbi évtizedekben kialakult intenzív tartási, takarmányozási, tréning és versenyeztetési körülmények. Egyes felmérések szerint a csökkent teljesítményből és gyógykezelésből eredő költségek éves szinten világviszonylatban több száz millió dollárra rúgnak. Lovas szakágtól függően a betegség prevalenciája eléri az 50-90%-ot....

 

Ló - gyomorfekély

 

Nevezéktan: A nemzetközi szakirodalomban 'Equine Gastric Ulcer Syndrome vagy EGUS' néven leírt gyomorfekély, több eltérő kóroktanú, lokalizációjú és kórlefolyású betegség összefoglaló neve. Dr. Tóth Balázs, MS, MSc, Dipl. ACVIM&ECEIM, Belgyógyászati részlegvezető, Lógyógyászati Tanszék és Klinika

ló gyomor

Kóroktan és jelentőség

A gyomorfekély súlyos anyagi veszteséget okozó betegség a lovassportban, melynek világviszonylatban mérhető hatásai mára megkérdőjelezhetetlenné váltak. A folyamat legfőbb oka az utóbbi évtizedekben kialakult intenzív tartási, takarmányozási, tréning és versenyeztetési körülmények. Egyes felmérések szerint a csökkent teljesítményből és gyógykezelésből eredő költségek éves szinten világviszonylatban több száz millió dollárra rúgnak. Lovas szakágtól függően a betegség prevalenciája eléri az 50-90%-ot.  

Hajlamosító tényezők
A fekélyek kialakulásában fontos intrinsic szerepet játszik a károsító (sósav, epesavak, pepszin) és protektív (mucin, bikarbonát, vérkeringés, prosztagalndin-E2) tényezők egyensúlyának felborulása. Az extrinisic faktorok közül kiemelkedő jelentősége van a nem-szteroid gyulladáscsökkentők adagolásnak, stressznek, takarmányozási tényezőknek (nagy mennyiségű abrak és koncentrátumok adása, alacsony rostbevitel, napi 2-3-szori etetés), intenzív tréningnek és boxos tartásnak. Az emberben gyakori Helicobacter pylori szerepe nem lett alátámasztva kísérletes úton.

Előfordulás
Fekélyek felnőtt lovaknál leggyakrabban a gyomor nyelőcsői részén a margo plicatus mentén alakulnak ki. Fiatal csikóknál gyakori a gyomor mirigyes részének érintettsége is, valamint előfordul perakut gyomor perforáció is a nagygörbület mentén. Szintén csikóbetegség a gastroduodenális fekély, ami akár stricturához és következményes reflux szindrómához is vezethet.  

Tünetek
Legfontosabb tünetek közé tartozik a rossz étvágy, fogcsikorgatás, ásítás, enyhe nyálzás, teljesítménycsökkenés, kólika (különösen evés után) és a fogyás. 

Csikók igen heves kólikás nyugtalankodást is mutathatnak, ilyenkor gyakran hátukon, behajlított lábakkal fekszenek.

Kórjelzés  
A kórelőzmény és klinikai tünetek a gyomorfekély alapos gyanúját vetik fel már sok esetben, azonban az oki diagnózishoz gastroszkópia szükséges, amely felnőtt lóban csak 3 m hosszú endoszkóppal végezhető el 16-24 órás koplaltatást követően.

Fekélyek osztályozása
Fontos kiemelni, hogy a fekélyek súlyossága és a klinikai tünetek nem korrelálnak egymással. Gyakran enyhe gyomorfekély is megnyilvánul, míg egyes lovakban súlyos fekélyek is csak mellékleletként jelentkeznek szűrővizsgálatok során. 

A nyelőcsői részen kialakult fekélyek osztályozása 4 fokozatú skálán történik az alábbiak szerint (Grade 0: intakt epithelium  (1 ábra); Grade 1 : hyperémia és hyperkeratózis (2. ábra); Grade 2: kicsi szoliter vagy apró multifokális fekélyek (3. ábra); Grade 3: kiterjedt szoliter vagy multifokális; vagy diffúz felületes fekélyek (4. ábra); Grade 4: több mély, vérző fekély (5. ábra)). A gyomor mirigyes részén kialakult fekélyek osztályozására jelenleg nincsen általánosan elfogadott skála (6. ábra). 

Kezelés és menedzsment
A terápiában és megelőzésben egyaránt fontos a gyakori vagy folyamatos széna etetés, valamint az abrak és lótápok napi 4-6 részre történő elosztása. 

Gyógyszeres kezelés során a H2 receptor antagonisták felnőtt lovakban ritkán alkalmazottak, de újszülött csikók esetében ez az elsődlegesen választandó terápia. Megfelelő hatékonysággal az előbbiek közül csak a ranitidin alkalmazható (6,6 mg/ttkg 6-8 óránként).

Felnőtt lovak kezelésére a nemzetközi ajánlások és kutatások alapján a proton-pumpa gátlók közül kizárólag az omeprazol (1-4 mg/ttkg PO 28 napig készítménytől függően, majd a kiújulás megelőzésére tört adagban (0.5-1 mg/kg PO) használható.

Fontos kiemelni, hogy a gyógyszeres kezelés mindenképpen szükséges kezdetben (2 héttől - 2 hónap időtartam), azonban annak befejezése után kiemelt hangsúlyt kell fektetni a korábban említett megfelelő takarmányozásra és menedzsmentre. Tudni érdemes, hogy mindezek ellenére is bizonyos lovakban a fekélyek bizonyos időközönként kiújulnak.

 
Ajánlott termékünk: PEPTIZOLE BELSŐLEGES PASZTANOR61

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.