HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Miért nincsen napi egyszeri adagolású fülcsepp a humán gyógyászatban?

A kérdést annak kapcsán jártam körül, hogy a kollégák megkérdezték: – Nem lehetne a Marbogen Complex fülcseppet naponta egyszer alkalmazni? Sokkal kényelmesebb volna!

Nem véletlen, hogy a humán fül-orr-gégészekhez fordultam a kérdéssel, hiszen ugyanazokat a hatóanyagokat használjuk állatokban a hallójárat gyulladás kezelésére, amelyeket a humán terápiában. És a humán gyógyászatban nagyon erős a törekvés a minél hosszabb hatástartamú termékek kifejlesztése – ennek ellenére a humán fülcseppeket naponta 2-3-4x kell alkalmazni, egyetlen egyszeri adagolású sem létezik.

Nos, egy humán kolléga kifejtette ennek elméleti hátterét. Az alkalmazott gyógyszermennyiség növelésével valóban meghosszabbítható a hatástartam, erre két lehetőség van: 

  • növeljük a becsepegtetett térfogatot. Ennek korlátja, hogy a nagy mennyiségű szer kifolyik a hallójáratból – Illetve a kutya kirázza a füléből.
  • növeljük a hatóanyagok koncentrációját – azonban ez sem mehet a végtelenségig.

Miért is nem? Most lépjünk túl azon a közhelyszerű alapelven, hogy a gyógykezelés során mindig a lehető legkevesebb, még biztosan hatékony gyógyszermennyiséget kell alkalmazni, mivel minden hatóanyagnak létezik toxikus dózisa – erre a humán gyógyászatban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint az állatgyógyászatban, de az utóbbi területen is egyre szigorodnak az előírások.
A fülcseppek kombinált termékek, antibiotikumokat, gombaellenes szert és szteroid gyulladáscsökkentőt tartalmaznak. A leggyakrabban használt aminoglikozidok (neomicin, gentamicin) köztudottan ototoxikusak, ez pedig határt szab a hallójárat gyulladt, károsodott barrier funkciójú, fokozott felszívódást lehetővé tévő bőrén alkalmazható koncentrációnak.

De kihasználható-e az úgynevezett poszt-antibiotikus hatás? In vitro körülmények között igazolták, hogy az antibiotikumok jelenlétében életben maradt baktériumok néhány órán keresztül még akkor sem indulnak osztódásnak, ha az antibiotikum koncentrációja a MIC érték alá csökken, mert időre van szükségük a károsodott fehérje illetve DNS szintetizáló apparátus helyreállítására. Ez valóban meghosszabbítja a hatástartamot, részben ez ad lehetőséget a fluorokinolonok lökésterápiában való alkalmazására. Sajnos ez mégis csak elméleti lehetőség a fülcseppeknél, mert csak a Gram + kórokozóknál figyelhető meg, tehát a Pseudomonas ellen nem támaszkodhatunk rá. Ráadásul Gram negatív baktériumok esetében, a fehérje szintézist gátló aminoglikozidok esetében a poszt-antibiotikus hatás valószínűtlenül rövid ahhoz, hogy a hatástartamot érdemben 10-12 órával meghosszabbítsa. Ehhez még hozzá kell tennünk, hogy nem tudunk olyan modell létezéséről, amellyel az antibiotikumok és a baktériumok egymásra hatását pontosan le leírná hallójárat felületén a gyulladásos exszudátum és szövettörmelék jelenlétében, amelyek a biofilmhez hasonlóan gátolhatják az antibiotikumok hatását. Kizárólag a klinikai eredményekre támaszkodhatunk. 

 

Fontos megemlíteni továbbá, hogy gombaellenes szerként a fülcseppek általában valamilyen imidazol, triazol származékot (ketokonazol, klotrimazol, mikonazol, itrakonazol, pozakonazol, stb.) tartalmaznak, amelyek idő-dependens hatóanyagok: a hatás kialakulásához folyamatos, egyenletes gyógyszerszintre van szükség, amelynek meg kell haladnia a gátló koncentrációt, emelésével viszont nem fokozható jelentősen a hatás – szemben a koncentráció-dependens antibiotikumokkal, ahol nagyobb koncentráció nagyobb hatékonysággal jár együtt. Az imidazolok napi egyszeri lokális adagolása ezért szakmailag vitatható.

És ne felejtsük el a harmadik hatóanyagot, a szteroid gyulladáscsökkentőket sem. Ezek koncentrációja sem növelhető akármeddig, mert a gyulladáscsökkentő hatás mellett dózisfüggő mértékben gátolják az immunválaszt és a sebgyógyulást is, továbbá a károsodott bőrön keresztül fel is szívódhatnak a fülből, és szisztémás mellékhatásokat okozhatnak.

Összefoglalva: az egyszeri adagolás mellett döntően nem gyógyszertani, hanem kényelmi szempontok szólnak – ami természetesen fontos dolog – de az egyszeri adagolás a fentiek szerint biztosan kevésbé hatékony, mintha ugyanazt a készítményt naponta kétszer használnánk. Talán az egyszeri adagolás erőltetése is szerepet játszik abban, hogy az otitis externa esetek 63%-a recidiváló… A látszólagos gyógyulás mellett egyre nagyobb számban élhetnek túl a mérsékelten érzékeny kórokozók – bár a fel nem ismert, vagy rosszul kezelt hajlamosító tényezők szerepét sem szabad elfelejtenünk.

Végezetül említsük meg, hogy létezik egy heti egyszeri adagolású fülgél készítmény – ez azonban tartósan jelenlévő dugót képez a kutya fülében, ezzel a napi többszöri adagolást váltja ki. Erre szükség is van, mert idő-dependens antibiotikumot (florfenikolt) tartalmaz, ahol az egyenletes gyógyszerszint elengedhetetlen. Ezzel együtt a baktériumok közül csak a Staphylococcus pseudointermedius által okozott akut fertőzésre engedélyezték, és a gyártó kénytelen volt a gyógyszermennyiséget is növelni: kérdés, hogy a kutya hogyan tolerálja a javasolt adagot – több, mint 2 ml térfogatú gélt a hallójáratában?
Ami engem illet, a Marbogen Complexnél hatékonyabb fülcseppel még nem találkoztam – és itt nem az anekdotikus közlésekre, hanem a kettős vak klinikai vizsgálatokban tapasztalt 94% gyógyulási arányra gondolok, amelyet a készítményt már használó kollégák véleménye is messzemenően megerősített.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.