HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Ivóvíz savanyítás a gazdasági haszonállatoknál

A jó minőségű itatóvíz gazdasági haszonállataink tápanyag ellátásának egyik kiemelten fontos tényezője. Jelentősége különösen fontos a nagy létszámú zárt tartású intenzíven nevelt baromfi és sertés állományokban. 

Miért savanyítsunk: savanyítók használatával a vízhigiénia javul. A savanyító szerek leoldják az itatórendszer csővezetékeinek belső falán lévő lerakódásokat, a szervetlen vízkő és a szerves biofilm rétegeket egyaránt. Ezek lerakódások a baktériumok szaporodásának telephelyei, így állandó veszélyforrást és infekciós nyomást jelenthetnek a termelés során. Visszatérő és makacs megbetegedések lappangó rejtett kórokozói lehetnek ezek a baktérium telepek. Másik kedvező hatása a savanyítók alkalmazásának takarmányba keverve az avasodás és romlás csökkentése. Alkalmazásukkal akár takarmányban, akár ivóvízen keresztül növelhetjük az emésztés hatékonyságát, és csökkenthetjük a kórokozó baktériumok bélcsatornában való szaporodását.

Mivel savanyítsunk: Nem javaslom a szervetlen savak használatát, mivel rendkívül korrozívak, balesetvédelmileg is problémásabbak, élettani hatásuk nem éri el a szerves savakét.  A gyakorlatban a szerves savak használata terjedt el. Egyszerű savak: egy komponensű, általában ecetsav, vagy hangyasav, tejsav tartalmú készítmények. Természetes alapú az almaecet, mely a savanyító hatásán felül egyéb hasznos biológiailag aktív komponenseket is tartalmaz. Az egyszerű savak használatával az optimális kémhatás nehezebben állítható be, és hatásukat gyorsabban elvesztik, mint az összetett savak. Napjainkban az összetett szerves savakkal tudjuk költséghatékonyan és biológiai kedvező hatásuk maximális kihasználásával kezelni állományunkat. 

Az összetett szerves savak előnyei: lassabban csökkentik a pH-értéket, bakteriosztatikus hatással rendelkeznek, algagátló hatásúak, nem okoznak jelentős íz változást, kíméletesek a technológiai berendezésekkel.
Az összetett savak lehetnek pufferolt és nem pufferolt készítmények. Erősen szennyezett víz esetén a pufferolt savak alkalmazása javasolt, mivel hatékonyságukat a víz keménysége és a szerves anyagok kevésbé csökkentik. Ezen készítmények munkaegészségügyi kockázata is kisebb. A napjainkban használt leggyakoribb összetevők: hangyasav, propionsav, tejsav, vajsav, szorbinsav, ortofoszforsav, citromsav, fumársav.

Mire figyeljünk használatukkor: A savanyító szer szükségletet az itatóvíz minősége befolyásolja, akár 2x mennyiség is szükség lehet erősen szennyezett víz esetén. Az itatóvíz pH értéke az állatok előtt iváskor pH 4,5-5 legyen. Szennyezett vezetékek esetén az adagolás kezdetekor több savanyítóval érjük el a kívánt hatást. A savanyító használata leoldja a vízkövet, emiatt előfordulhat az itatószelepek átmeneti csepegése. A savak maró anyagok, kellő óvatossággal kezeljük a tömény készítményeket.
Mikor savanyítsunk: Célszerű technológiába építve, de emésztőszervi problémák esetén azonnal is bevethetőek. Alkalmazzuk különösen előre tervezetten stresszhelyzetekben, takarmányváltás idején, vagy betegség hajlamosító körülmények fellépésekor.

Az alkalmazás előnyei: Javítja a takarmány- és vízhigiéniát. Növeli a fehérjék és zsírok emészthetőségét. Növeli az ásványi anyag (Ca, P) abszorpciót. Megóv a bélműködési zavaroktól. 
 

Ajánlott termékeink: Versal Liquid                    Ajánlott termékeink: Bioacid Liquid

 

Read 525 times Last modified on kedd, 28 január 2020 09:09

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.