HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Clinacin szuszpenzió: biztosan nem fog berúgni tőle a kutya vagy a macska?

A kérdést az egyik kolléga tette fel, amikor ránézett a Clinacin szuszpenzió összetételére: Egy ml tartalmaz: Hatóanyag: klindamicin 25 mg, Segédanyag: Etanol, 96%-os 90,56 mg.

Ez első ránézésre valóban kicsit soknak tűnik, pedig nem az: a szuszpenzió alkoholtartalma kevesebb, mint 9%, ami gyengébb a bornál, dózisa pedig mindössze 2,5 ml/10 ttkg naponta 2x. Ennek a többszörösére volna szükség ahhoz, hogy az alkohol hatása jelentkezzen a kezelt állatokban.

A kutyáknak és macskáknak ráadásul elegendő az alkohol-dehidrogenáz aktivitása ahhoz, hogy ennyi alkoholt gyorsan elbontson – ezért is annyira érzékenyek az etilénglikol mérgezésre, amelyben ugyanez az enzim játszik kulcsszerepet.
De inkább térjünk vissza a klindamicinre, hiszen egy nagyon fontos linkozamid hatóanyagról van szó, amely a riboszomális fehérje szintézist gátolja. A linkomicin szintetikusan módosított származéka: hatékonysága tovább fokozódott, kitűnő penetrációs képességét viszont megőrizte. Gyorsan, közel 100%-ban felszívódik, magas intracelluláris koncentrációt ér el.
A csontszövetbe is eljut, és kifejezetten hatékony az anaerob kórokozókkal szemben (Fusobacterium, Clostridium, Actinomyces) valamint a kisállatok gingivitisét okozó fajokkal (Porphyromonas, Providencia, Prevotella) szemben. Az anaerobokkal szembeni hatékonysága összevethető a kloramfenikollal és a metronidazollal, számos Gram + baktérium ellen jól használható. A Gram negatív kórokozókkal szemben viszont hatástalan.

A Clinacin szuszpenzió élelmiszertermelő állatoknak nem adható, mert a hatóanyagot humán terápiában is használják, kutyánál és macskánál viszont gyógyszerkincsünk értékes része fertőzött sebek, tályogok, szájüregi, fogászati fertőzések esetén. Ezekben az indikációkban sokkal előnyösebb a szuszpenziós gyógyszerforma a rágótablettánál, hiszen ilyenkor a rágás jelentős fájdalommal járhat. Csontfertőzésekben dupla dózisban kell alkalmazni, legalább 28 napon keresztül.
Kiszerelése 22 ml, a pontos adagolást a dobozában lévő 3 ml-es, osztással ellátott fecskendő könnyíti meg.

Felhasznált források: 1. Gálfi és mts. Állatorvosi Gyógyszertan, Budapest, 2015.; 2. Clinacin szuszpenzió Használati utasítás

Ajánlott termékeink: 
CLINACIN 25mg/ml BELSŐLEGES OLDAT 22 ml

 
Read 1210 times Last modified on szerda, 09 január 2019 15:20

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.