HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A kutya és a macska gombás bőrbetegségeiről

Gazdáikhoz hasonlóan a kedvenceinkben is gyakran fordulnak elő gombás bőrbetegségek. Megjelenhetnek primér fertőzés formájában is, de sokszor valamilyen gyengítő tényező, pl. atópiás folyamat áll a háttérben – ilyenkor súlyosabb kórkép, pyoderma is kialakulhat. A kutyákban és macskákban priméren jelentkező gombás bőrbetegségek kb. 70%-át a Microsporum canis okozza. Fontos tudni, hogy itt egy zoonózissal állunk szemben. A fertőződés a beteg állattal való...

 

 A kutya és a macska gombás bőrbetegségeiről

 

Gazdáikhoz hasonlóan a kedvenceinkben is gyakran fordulnak elő gombás bőrbetegségek. Megjelenhetnek primér fertőzés formájában is, de sokszor valamilyen gyengítő tényező, pl. atópiás folyamat áll a háttérben – ilyenkor súlyosabb kórkép, pyoderma is kialakulhat.

A kutyákban és macskákban priméren jelentkező gombás bőrbetegségek kb. 70%-át a Microsporum canis okozza. Fontos tudni, hogy itt egy zoonózissal állunk szemben. A fertőződés a beteg állattal való közvetlen érintkezéssel vagy a gombaspórákat átvivő ragályfogó tárgyakkal (pl. ruha, fekhely, kozmetikai eszközök, cipőtalp stb.) jön létre. Kialakulását elősegíti, ha a gazdi az állatot gyakran ölelgeti, hozzábújik. Ezzel is magyarázható, hogy gyermekeken gyakrabban találkozunk vele.

kutya gombás bőr

Kórokozóként ritkábban egyéb Microsporum és Trichophyton fajok is előfordulnak.

A bakteriális kevert fertőzésekből izolált leggyakoribb gomba a Malassezia pachydermatis. Az élesztőgombák közé tartozik, a kutya, macska (és az ember) normál bőrflórájának része, de kimutatható a vastagbélben és a végbélben is. Növekedéséhez lipidekre van szüksége, amely a bőr felszínén rendelkezésre áll.

A Malassezia gombát a 19. század végén írta le Franciaországban egy Malassez nevű kutató, a genust később az iránta való tiszteletből nevezték el Malasseziának. Azóta számos faja vált ismertté – M. dermatis, M. furfur, M. globosa, stb.

A Malassezia pachydermatis primer fertőzést ritkán okoz – legtöbbször valamilyen hajlamosító tényező, mint pl. atópiás bőrgyulladás, vagy immunhiányos állapot áll a háttérben.

A gombák ellen számos vegyületet próbáltak ki, legelterjedtebben az imidazol származékokat alkalmazzák. Hatékonyságukban és kinetikájukban jelentős eltérések vannak az egyes molekulák között – néhány hatóanyag inkább a szisztémás alkalmazás során vált be, másokkal a lokális kezelés során érhetünk el jó eredményeket.

Az utóbbiak közül ki kell emelnünk a ketokonazolt. Spektruma széles: nagyon hatékony antimikotikus aktivitással rendelkezik a dermatophytonokkal (Microsporum, Trichophyton), valamint a sarjadzógombákkal szemben. Bizonyított a hatékonysága élesztőgombákkal – Malassezia, Candida – szemben, továbbá Blastomyces, Phialophora, Coccidioides, Sporotrics, és Acanthamoeba fertőzésekben is. A ketokonazollal szembeni rezisztencia a kiterjedt használat ellenére ritka.

Az imidazol származékok szisztémás használatát az utóbbi években korlátozták a gyógyszer interakciók és egyes mellékhatások miatt, a ketokonazol lokális használata viszont rendkívül biztonságos.

Ezért választottuk antimikotikus komponensként a ketokonazolt az AlphaDerm Plus spray-be.

AlphaDerm Plus spray: kutyák kevert Malassezia pachydermatis fertőzéseiben a ketokonazol erejével!

 

Felhasznált irodalom:

http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=3695

http://www.aboriginalmainecoon.hu/microsporum-kezelese-macskakon/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ketokonazol

http://www.drugs.com/monograph/ketoconazole.html

 

Ajánlott termékünk: ALPHA-DERM PLUS A.U.V.ALPH7

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.