HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A kutyák gombás eredetű pyodermáiról

A kutyák pyodermájának kórokozói között gombák is előfordulnak, önállóan vagy baktériumokkal közösen, kevert fertőzésekben. A gombák közül messze leggyakrabban a Malassezia pachydertmatis tenyészik ki a pyodermás esetekből. A Malassezia pachydermatis az élesztőgombák közé tartozik, a kutya (és az ember) normál bőrflórájának része, de kimutatható a vastagbélben és a végbélben is. Növekedéséhez lipidekre van szüksége, amely a bőr felszínén rendelkezésre áll. A Malassezia gombát a 19. század végén írta le Franciaországban Louis-Charles Malassez, a genust később az iránta való tiszteletből nevezték el Malasseziának. Azóta számos faja vált ismertté – M. dermatis, M. furfur, M. globosa, stb....

 

 

A kutyák gombás eredetű pyodermáiról

 

A kutyák pyodermájának kórokozói között gombák is előfordulnak, önállóan vagy baktériumokkal közösen, kevert fertőzésekben. A gombák közül messze leggyakrabban a Malassezia pachydertmatis tenyészik ki a pyodermás esetekből.

A Malassezia pachydermatis az élesztőgombák közé tartozik, a kutya (és az ember) normál bőrflórájának része, de kimutatható a vastagbélben és a végbélben is. Növekedéséhez lipidekre van szüksége, amely a bőr felszínén rendelkezésre áll.

gomba

A Malassezia gombát a 19. század végén írta le Franciaországban Louis-Charles Malassez, a genust később az iránta való tiszteletből nevezték el Malasseziának. Azóta számos faja vált ismertté – M. dermatis, M. furfur, M. globosa, stb.

A Malassezia pachydermatis fakultatív pathogén, primer fertőzést ritkán okoz – legtöbbször valamilyen hajlamosító tényező, mint pl. atópiás bőrgyulladás, vagy immunhiányos állapot áll a háttérben.

A Malassezia többféle gombaellenes készítménnyel kezelhető, azonban az egyes hatóanyagok gátló koncentrációi között jelentős különbségek vannak (1). A napi gyakorlatban legjobban az imidazol származékok terjedtek el – azonban meg kell említenünk, hogy a flukonazol, amelyet a gombás fertőzések szisztémás kezelésére jó eredménnyel alkalmaznak, gyakorlatilag hatástalan a Malassezia ellen (2).

A Malassezia ellen is a lokális kezelést célszerű előnyben részesítenünk, mert az imidazol származékok orális vagy parenterális adagolása során a lokális kezeléskor alkalmazott dózisok sokszorosára van szükség, ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk a mellékhatásokra. Az imidazol származékok nagy adagban befolyásolhatják a máj és a mellékvesekéreg működést, továbbá metabolikus interakcióba léphetnek az egyéb gyógyszerekkel. A CYP3A4 citokróm enzimen metabolizálódnak, így befolyásolhatják az egyidejűleg adagolt egyéb hatóanyagok kinetikáját – magasabb plazmakoncentrációt és hosszabb hatástartamot okozva. (3).

Lokális kezelés esetén azonban a ketokonazol a keringésben csak rendkívül alacsony koncentrációban jelenik meg, és gyorsan kiürül.

A kezeléssel kapcsolatos egyéb tudnivalók:

Mind a bakteriális, mind pedig a gombás fertőzés másodlagosan szokott kialakulni, ezért a hajlamosító alapbetegséget mindenképpen kezelni kell – a szükséges szer általában szteroid gyulladáscsökkentő, célszerűen prednizolon – ez gyorsan enyhíti a tüneteket és gyorsítja a gyógyulást.

Számítsunk rá, hogy még az adekvát kezelés mellett is több hetes terápiára lehet szükség.

AlphaDerm Plus spray: gombás társfertőzések esetében megbízható választás!

Felhasznált irodalom:

  1. Yurayrt et al. Med Mycol. 2013 Oct;51(7):721-30
  2. Weiler et al. Braz J Microbiol. 2013; 44(1): 174–178
  3. http://www.drugs.com/monograph/ketoconazole.html
 
Ajánlott termékünk: ALPHA-DERM PLUS A.U.V.ALPH7

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.