HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Trichophyton verrucosum: mit tehetünk ellene?

A Trichophyton a fonalas gombák közé tartozik, számos faját azonosították a talajban, továbbá az emberek és állatok bőrén. A Trichophyton rubrum emberben gyakoribb – az úgynevezett „atlétaláb” betegség, az interdigitálisan jelentkező bőrelváltozások kórokozója. A Trichophyton verrucosum pedig a borjak tarlósömöréért felelős, de egyéb állatfajokban is leírták már a jelenlétét, humán fertőzést is okozhat.Számos olyan dermatophyton fajt – közöttük Trichophyton törzseket is – azonosítottak, amelyek antibiotikus hatású anyagok, pl. penicillin termelésére képesek, erről már az 1940-es években jelentek meg közlemények.....

 

 

Trichophyton verrucosum: mit tehetünk ellene?

 

A Trichophyton a fonalas gombák közé tartozik, számos faját azonosították a talajban, továbbá az emberek és állatok bőrén. A Trichophyton rubrum emberben gyakoribb – az úgynevezett „atlétaláb” betegség, az interdigitálisan jelentkező bőrelváltozások kórokozója. A Trichophyton verrucosum pedig a borjak tarlósömöréért felelős, de egyéb állatfajokban is leírták már a jelenlétét, humán fertőzést is okozhat.

mit tehetünk ellene

Számos olyan dermatophyton fajt – közöttük Trichophyton törzseket is – azonosítottak, amelyek antibiotikus hatású anyagok, pl. penicillin termelésére képesek, erről már az 1940-es években jelentek meg közlemények. 

Régen a nagyüzemi borjúneveldékben okozott károkat, ma a hizlaláshoz több helyről összevásárolt állatoknál újból gyakrabban találkozunk az egy évesnél fiatalabb borjak gombás bőrbetegségével, a tarlósömörrel. Ritkábban és enyhébb formában még az egy-két év közötti borjakon is jelentkezhet, felnőtt szarvasmarhán azonban szinte sohasem. Ennek oka, hogy az állatok életük során a betegséggel szembeni immunitásra tesznek szert, de az is lehet, hogy az ivarérettséggel, a nemi mirigyek működésének megindulásával megváltozik a bőrfaggyú összetétele, a „savasabb” faggyú pedig kedvezőtlen feltételeket teremt a gomba megtelepedésére.
A fertőzés az esetek többségében közvetlen érintkezéssel történik, az istálló berendezési tárgyainak (jászlak, rácsok, dörzsölőfák, takarító-és tisztogató eszközök, pl. kaparók ) közvetítésével. Egyes vérszívók, pl. a szőrtetű a betegség terjesztésében vektorként szerepelhetnek.
Gyakran tünetmentes, de spórahordozó borjakkal kerül be az állományba, ennél is gyakoribb, hogy a piacon vásárolt vagy több helyről összevásárolt fiatal borjak kezdődő tarlósömörös bőrelváltozásait nem veszik észre és azok a későbbi tartási helyen súlyosbodnak.
A tarlósömör „indikátorbetegség”, mert jelzi a tartási – takarmányozási színvonalat. A zsúfolt tartás, az istálló sötétsége és magas páratartalma, a hiányos tápanyag-és vitamin ellátás hajlamosító tényezők. Télen gyakoribb.

A kórokozó rendkívül ellenálló – 6-8 évig elél a környezetben – de szerencsére hatékony vakcinával rendelkezünk vele szemben. A Trichoben vakcina alkalmazása annyiban tér el az egyéb kórképekben alkalmazott védőoltásoktól, hogy a klinikai tünetek megjelenése után is hatékony, sőt, három oltás beadásával gyógykezelésre is alkalmas.(4)

 Felhasznált források:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Trichophyton
  2. African Journal of Biotechnology Vol. 6 (15), pp. 1788-1790, 6 August 2007
  3. http://www.mezg.hu/anyagok/boo/BOO3/boo3c.php
  4. Trichoben vakcina AUV: a készítmény jellemzőinek összefoglalója
 
Ajánlott termékünk: TRICHOBEN VAKCINA A.U.V. 20ADV003

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.