HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A borjak tarlósömöre gyakrabban jelentkezik télen: előzzük meg a klinikai tünetek kialakulását!

A fonalas gombák – főleg a Trichophyton fajok – haszonállatokban is sok problémát okoznak, főleg fiatal korban. A tarlósömör előfordul szarvasmarhában, kecskében, lóban – és időnként megfertőződnek a borjúgondozók is, zoonózissal állunk szemben. A gombák spórái nagyon ellenállóak, fertőzőképességüket több évig is megőrizhetik. Borjakban a gombaspórákból keletkező gombafonalak elszaporodnak a bőr és a szőrszálak keratinban gazdag hámsejtjeiben, behatolnak a szőrtüszőkbe, ahol anyagcseretermékeik révén izgatják a bőrt, aminek savós exszudáció, szőrborzoltság, a szőr foltokban való kihullása lesz a következménye. A látványos elváltozások ellenére a tarlósömör nem viszket. A fejen, a nyakon, a gáttájékon - ritkábban más bőrfelületen is - kerekded pörkök, felrakódások jelentkeznek, melyek alatt a bőr nedvezik, a savós kiszivárgás miatt sárgásszürke árnyalatú. A foltok kezdetben pár centiméter átmérőjűek, később összefolyva megnőnek. A betegség előrehaladtával a pörkök közepe ellökődik, ott megjelenik az egészséges szőr, így a beteg bőrterületen körkörös képletet látunk. A bőr a foltok környékén, de távolabb is korpás lesz, hámlik. Az érintett terület a gyógyulást követően sem regenerálódik tökéletesen, a vágást követően a kikészített bőrön meglátszik a korábbi fertőzés nyoma....

 

 

A borjak tarlósömöre gyakrabban jelentkezik télen: előzzük meg a klinikai tünetek kialakulását!

 

A fonalas gombák – főleg a Trichophyton fajok – haszonállatokban is sok problémát okoznak, főleg fiatal korban. A tarlósömör előfordul szarvasmarhában, kecskében, lóban – és időnként megfertőződnek a borjúgondozók is, zoonózissal állunk szemben. A gombák spórái nagyon ellenállóak, fertőzőképességüket több évig is megőrizhetik.

borjú

Borjakban a gombaspórákból keletkező gombafonalak elszaporodnak a bőr és a szőrszálak keratinban gazdag hámsejtjeiben, behatolnak a szőrtüszőkbe, ahol anyagcseretermékeik révén izgatják a bőrt, aminek savós exszudáció, szőrborzoltság, a szőr foltokban való kihullása lesz a következménye.

A látványos elváltozások ellenére a tarlósömör nem viszket. A fejen, a nyakon, a gáttájékon - ritkábban más bőrfelületen is - kerekded pörkök, felrakódások jelentkeznek, melyek alatt a bőr nedvezik, a savós kiszivárgás miatt sárgásszürke árnyalatú. A foltok kezdetben pár centiméter átmérőjűek, később összefolyva megnőnek. A betegség előrehaladtával a pörkök közepe ellökődik, ott megjelenik az egészséges szőr, így a beteg bőrterületen körkörös képletet látunk. A bőr a foltok környékén, de távolabb is korpás lesz, hámlik. Az érintett terület a gyógyulást követően sem regenerálódik tökéletesen, a vágást követően a kikészített bőrön meglátszik a korábbi fertőzés nyoma.

A betegség gyorsan terjed, ezért a fertőzött állatokat el kell különíteni, és gondoskodni kell a megfelelő kezelésről.

A gombás fertőzések kezelhetők topikális készítményekkel, de használatuk nehézkes: A kezelést rendszeresen kell ismételni, időtartama több hét, ami megterhelő a fertőzött állat és a kezelést végző személy számára egyaránt.

A Trichophyton verrucosum fertőzéssel szemben a gyógyszeres kezelésnél sokkal kényelmesebb, és biztos hatékonyságú a Trichoben vakcina. Használatával megelőzhető a fertőzés kialakulása, és a kialakult fertőzés is hatékonyan kezelhető.

Trichoben vakcina szarvasmarhák – borjak – számára: élő kórokozót tartalmazó készítmény. A Trichophyton spórák akár 6-8 évig is megőrizhetik fertőzőképességüket a telepen, ezért érdemes a teljes borjúállományt leoltani, kétszer, 5-14 nap különbséggel. Egy napos kortól adható.

Kialakult fertőzés kezelésére is alkalmas – ebben az esetben egy harmadik oltást is kell adni, 2-4 héttel később.

Ajánlott termékünk: TRICHOBENV003

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.