HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Mit tegyek, ha megsérül a kutyám?

A sebellátás első lépcsője a seb kitisztítása: a benne és körülötte levő idegen anyagok, idegen testek – lehetőség szerinti – eltávolítása, a váladék, a vér letörlése, a sebkörnyéki szőrzet lenyírása. Ezt követi a fertőtlenítés: langyos vizes lemosás a felületi szennyeződések eltávolítására, konyhasóból vagy (bőrgyógyászati célra szabadon vásárolható) hidrogén-peroxid pezsgőtablettából készített oldattal való lemosás a mélyebben fekvő elhalt részek, szennyeződések eltávolítására, végül fertőtlenítő jódoldatos lemosás. A lemosásoktól el kell tekinteni, ha arra van gyanú, hogy a sérülés testüregbe, fejbe vagy ízületbe hatolt....

 

Mit tegyek, ha megsérül a kutyám?

 

A seb a bőrön keletkezett folytonossághiány, amelynek többféle okozója lehet. Egész pontosan 5 fő típust különíthetünk el.

Hegyes kiálló tárgyak, pl. szög, drót, karó, szúrt sebet okoznak, amely kis kiterjedésű, alkalmasint nehezen észrevehető, de mélyen érinti a szöveteket. Akkor veszélyes különösen, ha a hasüregbe, a mellüregbe, a fejbe vagy ízületbe hatol. Éles tárgyak okozhatnak metszett sebet, amikor a sebszélek jól egymás mellé fekszenek, vagy szakított sebet, amikor az egyik sebszél lebenyes. Ezek általában nem mélyek, súlyosságuk a hosszuktól és a sérült erektől függ.

sérült kutya

Tompa erőművi behatás zúzódást okoz, amely a felszíni és az alatta levő szövetek roncsolódását jelenti. Elsősorban kutya és ló okozhat harapott sérülést, amelynél szintén erős szövetroncsolódás és a harapó állat szájából bejutó baktériumok fertőzést is okozhatnak. lövedékek (különösen a sörétes fegyverrel lőtt diaboló) a szúrt sebekhez hasonló sérülést okoznak, de emellett a lövési csatornával szomszédos szövetek a lövedék behatolásakor keletkező rázkódás miatt roncsolódnak is.

És akkor nézzük is meg, hogy mik a legfontosabb teendők!
A sebellátás első lépcsője a seb kitisztítása: a benne és körülötte levő idegen anyagok, idegen testek – lehetőség szerinti – eltávolítása, a váladék, a vér letörlése, a sebkörnyéki szőrzet lenyírása. Ezt követi a fertőtlenítés: langyos vizes lemosás a felületi szennyeződések eltávolítására, konyhasóból vagy (bőrgyógyászati célra szabadon vásárolható) hidrogén-peroxid pezsgőtablettából készített oldattal való lemosás a mélyebben fekvő elhalt részek, szennyeződések eltávolítására, végül fertőtlenítő jódoldatos lemosás. A lemosásoktól el kell tekinteni, ha arra van gyanú, hogy a sérülés testüregbe, fejbe vagy ízületbe hatolt. Nyílt sérülések védelmét a további fertőződéstől és a legyektől laza, steril fedéssel szükséges biztosítani.Milyen fertőtlenítő szert használjunk?
PVP (vízoldékony) jód tartalmú termékek: lokális irritáló hatásuk minimális, használhatók az ivarszervi kórképekben is. A fertőtlenítő hatást a jelen lévő szerves anyagok – sebváladék, elhalt szövetek – jelentősen csökkentik. Ezt az oldat színének elhalványulása jelzi, a méhöblítésnél viszont ez rosszul látható.

Kálium-jodidos jódoldat, illetve hab. Méh fertőzések kezelésére szolgál. A kálium-jodid – só lévén – a konyhasóhoz hasonlóan izgatja a gyulladt nyálkahártyát.

Klórhexidin hatóanyagú termékek: bőrfertőtlenítésre alkalmasak, azonban az ivarszervek nyálkahártyáján erőteljes irritáló hatást váltanak ki. Érdekes és különösen jó hatóanyag a polikrezulén. Ez a fertőtlenítő szer – gombák, baktériumok, egysejtű paraziták (Trichomonas) ellen hatékony, egyúttal vérzéscsillapító, tonizáló szer. Óriási előnye, hogy másképpen hat az elhalt szövetekre, mint az élőkre: az elhalt szövettörmeléket, sebváladékot, gennyet koagulálja, az élő sejteket viszont nem károsítja. Az elhalt szövet lelökődik, megtisztul a felület. Elősegíti a hámosodást, gyógyulást. Érfal összehúzó hatású, gátolja a vérzést.

 
Ajánlott termékünk: LOTAGEN KONCENTRÁTUM A.U.V.359

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.