HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Sok bajt okoz a belvíz – jó hír viszont, hogy a törpeszúnyog sem szereti!

A törpeszúnyogok közül mostanában legtöbbet a Culicoides szúnyogokat emlegetjük, amelyek a blue tongue betegség terjesztői – sok fejtörést okozva a betegség által érintett dél-alföldi területek szarvasmarha, juh- és kecsketartó gazdái számára. Jó hír viszont a sok rosszban, hogy a törpeszúnyogok és a csípőszúnyogok (Culex fajok) lárvái eltérő környezetet igényelnek a kifejlődéshez: az előbbiek lárvái nem a nagy vízfelületeken, hanem sárban, trágyában, sekély pocsolyákban érzik jól magukat. Iszapban, falevél komposztjában, néha a földben, fakéreg és moha alatt igen lassan, kb. 1 év alatt fejlődnek ki. A belvizes területek ezért a Culicoides fajok szaporodása számára kifejezetten kedvezőtlenek!....

 

Sok bajt okoz a belvíz – jó hír viszont, hogy a törpeszúnyog sem szereti!

 

A törpeszúnyogok közül mostanában legtöbbet a Culicoides szúnyogokat emlegetjük, amelyek a blue tongue betegség terjesztői – sok fejtörést okozva a betegség által érintett dél-alföldi területek szarvasmarha, juh- és kecsketartó gazdái számára.

Jó hír viszont a sok rosszban, hogy a törpeszúnyogok és a csípőszúnyogok (Culex fajok) lárvái eltérő környezetet igényelnek a kifejlődéshez: az előbbiek lárvái nem a nagy vízfelületeken, hanem sárban, trágyában, sekély pocsolyákban érzik jól magukat. Iszapban, falevél komposztjában, néha a földben, fakéreg és moha alatt igen lassan, kb. 1 év alatt fejlődnek ki. A belvizes területek ezért a Culicoides fajok szaporodása számára kifejezetten kedvezőtlenek!

belvíz

A háziszúnyog lárvájának viszont mindenképpen vízre van szüksége – alkalmasint beéri egy elhajított konzervdobozban összegyűlt, deciliternyi csapadékvízzel is – de sárban, komposztban nem tud kifejlődni.

A Culicoides fajok tenyészőhelyükhöz közel tartózkodnak, messzire nem repülnek. Többnyire estefelé, párás melegben, főleg zivatarok előtt csípnek. Nagy létszámban komoly veszélyt jelenthetnek az állatokra – zaklatják és irritálják őket.

A felnőtt Culicoides szúnyogok aprók: 1-2.5 mm hosszúak. A szájszervük alkalmazkodott a harapásra vagy a bőr átlyukasztására.

A vérszívásuk néhány percig tart. A csípés miatt kialakuló irritáció okozta sérülések, a vérveszteség, a csökkent testsúlygyarapodás, a csökkent tejtermelés, a betegségek terjesztése, valamint a nyugtalanság és a bőr károsodása miatt az állattartók törekednek a szúnyogok elleni hatékony védekezésre.

A védekezésben nagy szerepet játszik a szúnyogok irtása mellett azok élőhelyeinek gyérítése. Ezen élőhelyek minden esetben az állattartó telepek néhány száz méteres körzetében találhatók, jellemzően a trágyatárolók, az épületek környékén található sekély pocsolyák formájában. A gyérítés nem kizárólag vegyszeres úton történhet, annak jelentős részét képezi a sáros, vízállásos területek, a trágya, trágyalé mechanikai úton, földréteggel való fedése is.

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.