HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Parenterális vaspótlás: milyen készítményt használjunk a malacok vashiányos anémiájának megelőzésére és kezelésére?

A nagyüzemi sertéstartás elterjedésével, a nagy növekedési potenciálú, korszerű sertésfajták tenyésztésével együtt vált egyre gyakoribbá a malacok vashiányos anémiája. A malacok vastartaléka a születés után kb. 4 nap alatt kimerül, a kocatej vastartalma pedig nem elegendő ahhoz, hogy a gyorsan növekvő, korszerű sertésfajták vasigényét fedezze. Tovább rontja a helyzetet a megnövekedett alomszám – a hagyományos 6-8 malac helyett manapság 12-14 darab is lehet egy jól működtetett sertéstelepen. A vashiány jellemzően az erőteljesebb malacokban jelentkezik 2-3 hetes korban, mikrociter hipokrom anémia formájában. Kártétele általában szubklinikai: a lassabb növekedésben és fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységben nyilvánul meg. Klinikailag manifesztálódott estekkel – „porcelánmalac” – ritkábban találkozunk....

 

Parenterális vaspótlás: milyen készítményt használjunk a malacok vashiányos

anémiájának megelőzésére és kezelésére?

 

A nagyüzemi sertéstartás elterjedésével, a nagy növekedési potenciálú, korszerű sertésfajták tenyésztésével együtt vált egyre gyakoribbá a malacok vashiányos anémiája. A malacok vastartaléka a születés után kb. 4 nap alatt kimerül, a kocatej vastartalma pedig nem elegendő ahhoz, hogy a gyorsan növekvő, korszerű sertésfajták vasigényét fedezze. Tovább rontja a helyzetet a megnövekedett alomszám – a hagyományos 6-8 malac helyett manapság 12-14 darab is lehet egy jól működtetett sertéstelepen.

parenterális malacok

A vashiány jellemzően az erőteljesebb malacokban jelentkezik 2-3 hetes korban, mikrociter hipokrom anémia formájában. Kártétele általában szubklinikai: a lassabb növekedésben és fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységben nyilvánul meg. Klinikailag manifesztálódott estekkel – „porcelánmalac” – ritkábban találkozunk.

A vasigény fedezésére a néhány napos korban adott parenterális vaspótlás terjedt el. Az orálisan adagolt vas értékesülése alacsony, mert jelentős mértékben csak a vékonybél felső szakaszán és főleg Fe(II) formájában szívódik fel. A táplálékban viszont inkább oxidált Fe(III) formájában van jelen, amelynek sokkal rosszabb a felszívódása.

Az orális vaspótlás csak idősebb korban jelent megoldást, a parenterális kezelés folytatásaként. Erre olyan készítményt célszerű választani, amely jól értékesülő formában tartalmazza a szükséges vasmennyiséget.

A vashiányos anémia megelőzésére a Ferroferon injekció kiváló, korszerű lehetőséget nyújt: a szükséges Fe3+ ion mennyiséget poliszacharidhoz kötve magas koncentrációban, vízoldékony gleptoferron komplex formájában tartalmazza.

A Ferroferon injekció előnye a magas, 200 mg/ml hatóanyag tartalom (a hagyományos vas-dextrán készítményeknél ez általában 100 mg/ml). Ennek köszönhetően a Ferroferon injekcióból feleakkora mennyiség, a 2 ml helyett 1 ml is elegendő a megfelelő szintű vaspótlás biztosítására. Kontrollált klinikai vizsgálatok alapján a gleptoferronal ugyanolyan hatékonyan megelőzhető az anémia, mint a vas-dextrán készítményekkel.

A vas-dextrán készítményekről közismert, hogy beadásukat követően előfordulhat elhullás. A Ferroferon injekció esetében ennek valószínűsége alacsony.

Felhasznált források:

http://www.asertes.hu/kepek/kerekasztal.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6841298

 
Ajánlott termékünk: FERROFERONLEVET6

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.