HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Borjak és a coli fertőzés

Borjakban az E. coli baktériumok többnyire coli-hasmenést, ritkábban coli-septikaemiát, felnőtt tehenekben pedig esetenként tőgygyulladást, ritkán enteritist stb. okozhatnak. Nagyüzemi körülmények között a coli-hasmenés világszerte előfordul, talán a legnagyobb kártételű korkép a fiatal borjak körében. Intenzíven tartott, többnyire tejelőállományokban, mesterségesen nevelt borjak között a hasmenés súlyos veszteségeket okozhat. Az esetek rendszerint az év első negyedében halmozódnak. Ennek oka lehet a tehenek téli, karotinhiányos takarmányozása, az ellések számának halmozódása ebben az időben és az emiatti zsúfoltság a borjúnevelőkben, valamint a hideg időjárás. A már beteg borjak által tömegesen ürített....

 

Borjak és a coli fertőzés

 

Borjakban az E. coli baktériumok többnyire coli-hasmenést, ritkábban coli-septikaemiát, felnőtt tehenekben pedig esetenként tőgygyulladást, ritkán enteritist stb. okozhatnak.

Nagyüzemi körülmények között a coli-hasmenés világszerte előfordul, talán a legnagyobb kártételű korkép a fiatal borjak körében.

e coli bakterium 04

Intenzíven tartott, többnyire tejelőállományokban, mesterségesen nevelt borjak között a hasmenés súlyos veszteségeket okozhat. Az esetek rendszerint az év első negyedében halmozódnak. Ennek oka lehet a tehenek téli, karotinhiányos takarmányozása, az ellések számának halmozódása ebben az időben és az emiatti zsúfoltság a borjúnevelőkben, valamint a hideg időjárás. A már beteg borjak által tömegesen ürített, enterotoxinokat termelő törzsek felvétele a bélsárból az élet első 7–10 napján, nagyüzemekben istállójárványokhoz vezethet.

Gyógykezelés: A betegeket el kell különíteni, és a betegség minél korábbi szakaszában per os, legalább 4–5 napig antibiotikumot vagy egyéb, előzetes gyógyszer-érzékenységi vizsgálat alapján kiválasztott kemoterapeutikumot kell adni. Igen fontos a hasmenéssel elveszített víz és elektrolitok pótlása. A tejitatás megszüntetése mellett minél gyakrabban és bőségesebben itassunk a borjakkal elektrolitoldatokat, majd a gyógyulással párhuzamosan, fokozatosan térjünk vissza a tejitatásra.

A megelőzés szempontjából döntő a megfelelő mennyiségű és minőségű kolosztrum biztosítása a borjak számára. Ezt érdemes megtámogatni a vemhesség idején adott vakcinával, amely az E. coli mellett a Corona- és Rotavírus fertőzéssel szemben is passzív immunitást biztosít.

A fertőzés állományon belüli továbbterjedését az egyedi borjúketreces elhelyezéssel jelentősen csökkenthetjük.

Felhasznált források:

  1. http://www.cdc.gov/ecoli/general/index.html
  2. http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Allatorvosi_jarvanytan2/ch02s17.html
 
Ajánlott termékünk: PAROFORPARO

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.