HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Hogyan lett az Erra-60 gyógypremixből Erra-600?

Ahogy már szembesülhettek vele a kollégák, néhány hónappal ezelőtt a jól ismert Erra-60 gyógypremix neve Erra-600-ra módosult, dacára annak, hogy a termék összetétele nem változott: az Erra-600 ugyanúgy 600 mg/g oxitetraciklint tartalmaz, mint az Erra-60, és ugyanabban a dózisban használható sertések pasteurellózisának és légúti Mycoplasma fertőzéseinek kezelésére, mint az Erra-60. A név változtatása a termék terápiás értékét nem érinti, ezért a forgalomban lévő Erra-60 tételek a lejárati időig felhasználhatók.

Az Erra-60 az első engedélyezés idején azért kapta ezt a nevét, mert 60% oxitetraciklint tartalmaz. Akkoriban még szabadon megválaszthatták a gyártók, hogy milyen formában írják bele a termék nevébe a hatóanyagtartalmat, ezért az Erra-60 elnevezéssel minden további nélkül forgalomba lehetett hozni a premixet.

Időközben viszont beléptünk az Európai Unióba, és hazánkra nézve is érvényesekké váltak termékirodalommal kapcsolatos egységes formai elvárások (1), amelyek között az is szerepel, hogy a termék nevében milyen formában kell megadni a hatóanyagtartalmat – függetlenül attól, hogy az SPC 2. pontjában az mindenképpen a megfelelő mértékegységgel szerepel. Az Erra-60 premix 600 mg/g oxitetraciklint tartalmaz, ezért az aktuális törzskönyvi megújításkor Erra-600-ra kellett változtatni a nevét.

Hozzá kell tennünk, hogy ennek a hatósági elvárásnak is megvan az alapja, hiszen a termék hatóanyag-koncentrációja megadható tömegszázalékban, térfogatszázalékban és vegyesszázalékban is – valóban világosabb a mg/g mértékegység.

Tekintettel arra, hogy az ilyen jellegű változások az élelmiszerbiztonságot nem érintik, csak akkor kell őket átvezetni, amikor termék törzskönyvét valamilyen okból egyébként is módosítják vagy felülvizsgálják. A határozatlan időre kiadott forgalomba hozatali engedélyek esetében ezt a hatóság nem kezdeményezi automatikusan – ezzel magyarázható, hogy a 6 % hatóanyag tartalmú Erra-6 gyógypremix esetében még nem került sor a név megváltoztatására, de ugyanez vonatkozik még számos egyéb, korábban törzskönyvezett termékre is.

Erra-600: az Erra 60 új néven, megszépült csomagolásban!

 

Írta: dr. Tilly Péter

Felhasznált források:

  • QRD templát [Version 8.1, 01/2017]
  • Erra-60: A termék jellemzőinek összefoglalója (SPC)
  • Erra-600: A termék jellemzőinek összefoglalója (SPC) 
Ajánlott termékünk: ERRA-600 gyógypremix A.U.V.SZB900

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.