HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kolisztin rezisztencia: mekkora kockázatot jelent az F faktort hordozó E. coli törzsek poligám viselkedése?

2015 novembere óta élénk vita folyik nemzetközi téren a kolisztin állatgyógyászati felhasználásáról, amely mögött a Kínában, E. coli baktériumban felfedezett, mcr-1 elnevezésű kolisztin rezisztencia gén áll. A kolisztint ugyan csak igen ritkán, utolsó menedékként használják humán fertőzések kezelésére, azonban az infektológusok mégis tartanak tőle, hogy a kolisztin állatgyógyászati használata miatt emberekben is el fognak terjedni a rezisztens törzsek. Az állatokban előforduló E. coli törzsek többsége nem kolonizálódik a humán bélcsatornában, a félelem abból az elméleti lehetőségből adódik, hogy az F faktorral rendelkező E. coli törzsek a szex pilusok útján átadhatják a rezisztenciát hordozó plazmidot egyéb baktériumoknak, pl. a Klebsielláknak is....

 

 Kolisztin rezisztencia:

mekkora kockázatot jelent az F faktort hordozó E. coli törzsek poligám viselkedése?

 

2015 novembere óta élénk vita folyik nemzetközi téren a kolisztin állatgyógyászati felhasználásáról, amely mögött a Kínában, E. coli baktériumban felfedezett, mcr-1 elnevezésű kolisztin rezisztencia gén áll. A kolisztint ugyan csak igen ritkán, utolsó menedékként használják humán fertőzések kezelésére, azonban az infektológusok mégis tartanak tőle, hogy a kolisztin állatgyógyászati használata miatt emberekben is el fognak terjedni a rezisztens törzsek.

Az állatokban előforduló E. coli törzsek többsége nem kolonizálódik a humán bélcsatornában, a félelem abból az elméleti lehetőségből adódik, hogy az F faktorral rendelkező E. coli törzsek a szex pilusok útján átadhatják a rezisztenciát hordozó plazmidot egyéb baktériumoknak, pl. a Klebsielláknak is.

kolisztin

A kérdés nyomán számos kutató kezdte el tesztelni az mcr-1 gén jelenlétére a korábban izolált Enterobaktérium törzsekről készült genetikai adatbázisokat. Dániában az import csirkehúsból izolált 3.000 E. coli törzs közül 5 tartalmazta az mcr-1 gént, valamint egy humán fertőzésből származó E. coli törzs.

Angliában 24.000, élelmiszerből és emberekből származó Salmonella, E. coli, Klebsiella, Enterobacter és Campylobacter törzs közül 15 tartalmazta a rezisztencia gént. Németországban is hasonlóan alacsony az előfordulás: mindössze három sertésből és egy humán sebfertőzésből származó coli törzsben tudták kimutatni a rezisztencia gént. Külön érdekesség a történetben, hogy a gént már egy 2005-ben izolált E. coli törzsben is tudták utólag azonosítani – tehát a rezisztencia terjedése egyáltalán nem mondható gyorsnak.

 Felhasznált források:

  1. Lancet Infect Dis 2015 November 18 http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(15)00424-7
  2. Eurosurveillance 20, 49
  3. VR, January 16, 2016, vol 178 p 55
  4. http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2016/01/news_detail_002455.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1
  5. Veterinary Record January 23, 2016 p 101
  6. http://www.thepoultrysite.com/articles/3608/colistin-the-latest-european-antibiotic-resistance-challenge/
 
Ajánlott termékünk: PROMYCINEANIV1

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.