HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Tylogran: az enzootiás pneumónia hatékony kezelése orális antibiotikummal, 1 napos várakozási idővel húsra?

A tilozin (a Tylogran vízoldékony granulátum hatóanyaga) mindannyiunk által jól ismert, kizárólag az állatgyógyászatban használt, jól bevált makrolid antibiotikum. A címben említett kedvező tulajdonságok a tilozin fizikokémiai sajátosságainak köszönhetők: A tilozin gyenge szerves bázis (pKa=7,73). Lipofilitása és alacsony fehérjekötődése miatt a megoszlása kitűnő, szöveti koncentrációja a beadást követően rövid idővel meghaladja a plazmaszintet, és intracellulárisan is hatékony gyógyszerszintet ér el....

 

Tylogran: az enzootiás pneumónia hatékony kezelése orális antibiotikummal, 1 napos várakozási idővel húsra?

 

A tilozin (a Tylogran vízoldékony granulátum hatóanyaga) mindannyiunk által jól ismert, kizárólag az állatgyógyászatban használt, jól bevált makrolid antibiotikum.

A címben említett kedvező tulajdonságok a tilozin fizikokémiai sajátosságainak köszönhetők: A tilozin gyenge szerves bázis (pKa=7,73). Lipofilitása és alacsony fehérjekötődése miatt a megoszlása kitűnő, szöveti koncentrációja a beadást követően rövid idővel meghaladja a plazmaszintet, és intracellulárisan is hatékony gyógyszerszintet ér el.

tylogran

A Tylogran antibakteriális spektrumából kiemelendő a Mycoplasmák és a Lawsonia intracellularis elleni hatékonyság, emellett a Clostridium perfringens által okozott fertőzésekre is indikált. Többféle célállatfajban használható: borjú, sertés, broiler, tojótyúk és pulyka.

Sertésekben a tilozin felszívódása orális adagolás mellett kismértékű, de nagyon gyors: 1,5 órával a beadás után eléri a plazmacsúcsot. Biohasznosulása per os bevitel mellett viszont alacsony, még 30 mg/ttkg dózis esetén is csak 22,5 % (az adag tilozin-tartarátra vonatkozik). Egyszeri orális adagolást követően 24 órával a tilozin már nem mutatható ki a plazmából a gyors elimináció miatt (1).

A tilozin fent leírt kinetikai sajátosságnak köszönhető, hogy a Tylogran várakozási ideje húsra sertésben és tyúkban mindössze 1 nap. Borjúban hosszabb várakozási időt adtak meg – ennek hátterében az áll, hogy borjúban egy hetes kor alatt sokkal lassabb az elimináció, mint az idősebb állatokban, és ehhez igazodva adták meg a 12 napos adatot.

Ugyancsak a Tylogran alkalmazása mellett szól a tojókban való alkalmazhatóság: a Tylogran vízben oldható granulátum várakozási ideje tyúk-, és pulykatojásra 0 nap! Előnye a piacon kapható hasonló készítményekhez képest a kis kiszerelés – 550 g – így kisebb létszámú állományok is gazdaságosan kezelhetők vele.

Az orális kezelésre többféle terápiás protokoll szerint alkalmazható attól függően, hogy bélfertőzésekre, vagy légúti kórképekre adjuk.

 Felhasznált források:

  1. Lewicki: TYLOSIN A review of pharmacokinetics, residues in food animals and analytical methods 2006. ftp://ftp.fao.org/ag/agn/food/tylosin_2006.pdf
  2. Tylogran 1000 mg/g granulátum: a termék jellemzőinek összefoglalója
 
Ajánlott termékünk: TYLOGRAN

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.