HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kolisztin: egy 50 éves antibiotikum visszatérése

A kolisztin – polimixin E – fermentációs úton előállított polipeptid antibiotikum, a Paenibacillus polymyxia nevű baktérium fermentációs terméke. A polimixinnek többféle változata létezik, a klinikai gyakorlatban a polimixin E-t és a polimixin B-t használják. A kolisztin Gram negatív baktériumok ellen, az enterobaktériumokkal, különösen a bélfertőzést okozó E. coli törzsekkel szemben megfelelően hatékony. A polimixinek további kedvező tulajdonsága, hogy inaktiválhatják az E. coli endotoxinokat (lipopoliszacharidokat). Több kísérletes bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a bakteriális lipopoliszacharidok által kiváltott kedvezőtlen hatásokat a polimixin B hatékonyan – akár egy nagyságrenddel is – csökkentheti....

 

 Kolisztin: egy 50 éves antibiotikum visszatérése

 

A kolisztin – polimixin E – fermentációs úton előállított polipeptid antibiotikum, a Paenibacillus polymyxia nevű baktérium fermentációs terméke. A polimixinnek többféle változata létezik, a klinikai gyakorlatban a polimixin E-t és a polimixin B-t használják.

A kolisztin Gram negatív baktériumok ellen, az enterobaktériumokkal, különösen a bélfertőzést okozó E. coli törzsekkel szemben megfelelően hatékony. A polimixinek további kedvező tulajdonsága, hogy inaktiválhatják az E. coli endotoxinokat (lipopoliszacharidokat). Több kísérletes bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a bakteriális lipopoliszacharidok által kiváltott kedvezőtlen hatásokat a polimixin B hatékonyan – akár egy nagyságrenddel is – csökkentheti.

antibiotikum

Humán célra intravénás formában használták a kolisztint, de nefrotoxicitása miatt kivonták a forgalomból.

Manapság viszont újból a figyelem középpontjába került: a nozokomiális fertőzéseket okozó multirezisztens Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter és enterobaktérium törzsekkel szemben végsőként választandó szer „menedék”-antibiotikumként. Erre a célra mikronizált formában, inhalációs úton juttatják a légutakba. Ebben a formában az abszorpció minimális és a szisztémás mellékhatások nem jelentkeznek.

Természetesen a kolisztin kapcsán is megjelentek az elítélő hangok az állatgyógyászati használat és a humán rezisztencia kapcsolatáról, azonban a kolisztin értékét jelzi, hogy az évtizedes, kiterjedt állatgyógyászati használat ellenére a közelmúltban vizsgált 1322 humán eredetű izolátumból csak 16 esetben tudták kimutatni azt a gént, amely elvileg átviheti egyik baktériumról a másikra a kolisztin rezisztenciát.

Állatgyógyászati célra viszont teljesen megfelel, hiszen orális adagoláskor a bélcsatornából gyakorlatilag nem szívódik fel és gyorsan kiürül – így nem kell számolnunk a vesekárosító hatással és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő is rövid: húsra 1 nap; a tojásba pedig nem kerül be a hatóanyag, így adható árutojónak is. Tyúkokban csak a javasolt terápiás dózis ötszörösének felvételekor kell számolnunk a kolisztin felszívódásával, az átlagos dózis beadásakor nem mutatható ki a plazmából. Figyelembe kell vennünk ugyanakkor, hogy az újszülött emlősállatokban vagy bélnyálkahártya sérülések esetén módosulhatnak a felszívódási viszonyok.

A fenti kinetikai tulajdonságok gazdasági jelentőségét nem lehet kellően hangsúlyozni: a kolisztin hatóanyagú Belacol oldat használatával egy broiler állományban egészen a vágás előtti napig védekezhetünk az enterális E. coli fertőzésekkel szemben, de ugyanez érvényes a sertésre és a borjúra is. Az élelmezési célra termelő tojóállományokban is a tojásrakás bármely periódusában használható, a tojások szabadon forgalomba hozhatók.

 

Felhasznált források:

  1. https://www.niaid.nih.gov/topics/antimicrobialResistance/Pages/colistin.aspx
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Colistin
  3. https://www.newscientist.com/article/dn28513-bacteria-now-resistant-even-to-last-resort-antibiotics/
  4. The Lancet Volume 16, No. 2, p161–168, February 2016
  5. http://www.medscape.com/viewarticle/545484_6
 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.