HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

"Mi az a mutáció szelekciós ablak”, és hogyan tudjuk a javunkra fordítani?

Az antibiotikumok használata során folyamatosan napirenden van a rezisztencia kérdése. Azt mindenki tudja, hogy a szükségesnél alacsonyabb koncentrációban illetve a szükségesnél rövidebb időn keresztül adagolt antibiotikum terápia elősegíti a rezisztencia kialakulását, de az egyes antibiotikumok és a kórokozók közötti különbségek meglepő adagolási módokat tesznek lehetővé – amelyek ráadásul a rezisztencia kialakulását is megelőzik. Mielőtt a részletekbe mennénk, ejtsünk szót néhány alapfogalomról: Cmax: a beadott hatóanyag maximális vérszintje; Tmax: a maximális vérszint eléréséhez szükséges idő; AUC: a görbe alatti terület, ami a teljes felszívódott gyógyszermennyiségnek felel meg (integrál számítással határozható meg)....

 

 Mi az a mutáció szelekciós ablak”, és hogyan tudjuk a javunkra fordítani?

 

Az antibiotikumok használata során folyamatosan napirenden van a rezisztencia kérdése. Azt mindenki tudja, hogy a szükségesnél alacsonyabb koncentrációban illetve a szükségesnél rövidebb időn keresztül adagolt antibiotikum terápia elősegíti a rezisztencia kialakulását, de az egyes antibiotikumok és a kórokozók közötti különbségek meglepő adagolási módokat tesznek lehetővé – amelyek ráadásul a rezisztencia kialakulását is megelőzik!

Mielőtt a részletekbe mennénk, ejtsünk szót néhány alapfogalomról: Cmax: a beadott hatóanyag maximális vérszintje; Tmax: a maximális vérszint eléréséhez szükséges idő; AUC: a görbe alatti terület, ami a teljes felszívódott gyógyszermennyiségnek felel meg (integrál számítással határozható meg).

rezisztancia

 Az antibiotikumokat a hatásmechanizmusuktól függően alapvetően két csoportra oszthatjuk: koncentráció-függő és idő-függő antibiotikumok. Az alábbi felosztás tovább cizellálja a beosztást, de a lényegen nem változtat:

1. Cmax/MIC: az antibiotikum csúcskoncentrációjának és a baktérium MIC értékének hányadosa. Ha az antibiotikum hatása attól függ, hogy a szérum csúcskoncentráció hányszorosan haladja meg a MIC értéket, az antibakteriális hatást koncentráció-függőnek nevezzük. Ilyen antibiotikumok az aminoglikozidok.

2. AUC/MIC (AUIC): az antibakteriális hatás az antibiotikum szérumkoncentráció és az időtengely által bezárt terület (görbe alatti terület -AUC) és a baktérium MIC értékének a hányadosa. Az antibiotikum baktériumölő hatása elsősorban a csúcskoncentrációtól függ, de a rezisztens mutánsok szelektálódásának megelőzéséhez szükség van a MIC értéket tartósan meghaladó antibiotikum-szintre. E csoportba sorolhatók a fluorokinolonok.

3. T>MIC: Az antibiotikum hatása attól függ, hogy az antibiotikum szérumszintje az adagolási időközön belül mennyire tartósan haladja meg a baktérium MIC értékét. A megfelelő hatáshoz szükséges minimális időtartam a dozírozási időköz százalékában kifejezve 40-60%. Ezen antibiotikumok hatása idő-függő, ide tartoznak a béta-laktámok, glikopeptidek, makrolidok. 

Az antibiotikumok adagolását úgy határozzák meg a használati utasításban, hogy az érzékeny baktériumokkal szemben szükséges szöveti szintet meghaladja. Ugyanakkor nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy mérsékelten érzékeny kórokozók is jelen lehetnek, amelyeknek magasabb a MIC értéke. A hagyományos adagolási séma (alacsony dózis több napon át) ezeknek a törzseknek a kiválasztódását, szaporodását segíti elő, hiszen versenytárs nélkül maradnak.

Az érzékeny és a mérsékelten érzékeny kórokozók elpusztításához szükséges koncentráció-különbséget nevezzük mutáció szelekciós ablaknak.

 A mérsékelten érzékeny kórokozók elpusztításához magasabb dózisokra van szükség – ami megemeli a kezelési költséget – de itt ki tudjuk használni a fluorokinolonok koncentráció-dependens tulajdonságát: egyszeri nagy adag marbofloxacin beadásával elpusztíthatjuk a mérsékelten érzékeny kórokozókat is:

 A klinikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy az egyszer adott, többszörös dózisú marbofloxacin injekcióval ugyanolyan gyógyulási arány érhető el, mint az alacsony adagú, ismételt kezeléssel.

 A fenti adatok többé-kevésbé valamennyi fluorokinolonra érvényesek, azonban a marbofloxacinnak még a fluorokinolonok között is kiemelkedően hosszú a posztantibiotikus hatása – ezzel magyarázható, hogy az esetleg életben maradt baktériumok osztódása még 8 órával a plazmaszint MIC érték alá való csökkenése után sem indul meg. 

 Fontos! A marbofloxacin (Marbosyva) lökésterápia csak a szarvasmarhák légzőszervi fertőzéseinek kezelésére használható, a gyorsan osztódó kórokozókkal szemben. Mycoplasma fertőzések kezelése a hagyományos, alacsony dózisú, 3-5 napos kezelést kell alkalmazni, mert a Marbosyva csak az osztódó alakokat pusztítja el, a Mycoplasma pedig sokkal lassabban osztódik, mint az egyéb kórokozók (Mannheimia, Pasteurella, Histophilus).

 A lökésterápia előnye a hagyományos kezeléssel szemben, hogy lényegesen rövidebb a várakozási idő a húsra: 3 nap a hagyományos terápiánál megkövetelt 6 nappal szemben.

 Felhasznált irodalom:

  1. https://www.umftgm.ro/fileadmin/medicina/catedre/M2/Farmacologie/7_EloKorokozok.pdf
  2. J. vet. Pharmacol. Therap. 35, 519–528. 2011
  3. Carbone et al. Vet Microbiol. 2001 Jul 3;81(1):79-84.

 

Ajánlott termékünk: ENROVETOENROVETO

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.