HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Szarvasmarhák légzőszervi betegség komplexe (BRDC): miért éppen a tilmikozin?

A szarvasmarhák légzőszervi betegség komplexe összetett kóroktanú betegség. Kialakulásában a hajlamosító tényezők mellett többféle baktérium, mycoplasmák és vírusok is szerepet játszanak. Magyarországon az állományok 5-20%-át érinti – de gyakran szubklinikai formában jelentkezik, az esetek 68 százalékában nem diagnosztizálják. Kártétele ennek ellenére számottevő, hiszen tejelő tehenészetekben nevelt borjakban a légzőszervi eredetű betegségek az elhullások 24 százalékáért felelősek a választás előtt – választás után ez az arány 45%. Ehhez adódik hozzá a csökkenő súlygyarapodás és az első laktáció alacsonyabb tejtermelése....

 

 Szarvasmarhák légzőszervi betegség komplexe (BRDC): miért éppen a tilmikozin?

 

A szarvasmarhák légzőszervi betegség komplexe összetett kóroktanú betegség. Kialakulásában a hajlamosító tényezők mellett többféle baktérium, mycoplasmák és vírusok is szerepet játszanak. Magyarországon az állományok 5-20%-át érinti – de gyakran szubklinikai formában jelentkezik, az esetek 68 százalékában nem diagnosztizálják. Kártétele ennek ellenére számottevő, hiszen tejelő tehenészetekben nevelt borjakban a légzőszervi eredetű betegségek az elhullások 24 százalékáért felelősek a választás előtt – választás után ez az arány 45%. Ehhez adódik hozzá a csökkenő súlygyarapodás és az első laktáció alacsonyabb tejtermelése.

 szarvasmarha légzés

A kórokozók közül most a baktériumokat emelném ki, ugyanis ezekkel szemben rendelkezünk hatékony antibiotikumokkal:

 • Mannheimia haemolytica
 • Pasteurella multocida
 • Histophilus somni
 • Mycoplasma bovis, M. dispar
 • Chlamydophila psittaci 

Ha a fenti listát összevetjük a tilmikozin spektrumával, jelentős egyezést találunk. A Tilmovet 250 mg/ml koncentrátum jóváhagyott indikációja borjakban a Mannheimia haemolytica

Pasteurella multocida Mycoplasma bovis, M. dispar okozta légzőszervi fertőzések kezelése és megelőzése, ha a betegséget állományszinten diagnosztizálták .

A tilmikozin előnye az egyéb, szintén választható antibiotikumokkal (pl. oxitetraciklin, cefalosporinok) szemben, hogy a mycoplasmák ellen is hatékony, és megfelel a célzott antibiotikum választás követelményeinek.

A tilmikozin a makrolid antibiotikumok közé tartozik. A makrolidok a riboszómák 50S alegységéhez kötődve fejtik ki hatásukat a bakteriális fehérjeszintézis gátlásával.

Az első képviselőjük a pikromycin volt (1950), melyet 1952-ben követett az erythromycin. Jelenleg több mint 200 makrolid antibiotikumot ismerünk.

A makrolid antibiotikumok közös vonása a molekula központi részét alkotó hatalmas gyűrű, amely 14, 16, vagy 18 szénatomból áll Ehhez kapcsolódnak a különböző oldalláncok, amelyek a makrolidok antibakteriális aktivitását és a kinetikai tulajdonságait meghatározzák .

Tilmikozin: egy tipikus makrolid antibiotikum váz .

A tilmikozint a tilozinból szintetizálták, ezzel javult a hatékonysága a pasteurella törzsekkel szemben. Orálisan és parenterálisan is alkalmazható, alacsony toxicitású antibiotikum (6).

A tilmikozinnal kapcsolatos érdekesség, hogy közvetve a vírus replikációt is gátolhatja: Sertésekben írták le, hogy a PRRS vírus osztódása lassult az alveoláris makrofágokban a tilmikozin kezelés során a riboszomális fehérje szintézis gátlásán keresztül .

 Forrás:

 1. http://www.alpha-vet.hu/pmk/images/2013/fodor_l_szarvasmarha_legszoszervi_betegseg-komplexe.pdf
 2. Fodor László: Szarvasmarha telepi BRDC menedzsment a gyakorlatban Nemzetközi Szarvasmarha Akadémia Budapest, 2012. november 30.
 3. Tilmovet 250 mg/ml koncentrátum belsőleges oldathoz – használati utasítás
 4. http://sotepedia.hu
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Tilmicosin
 6. http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Maximum_Residue_Limits_-_Report/2009/11/WC500015577.pdf
 7. http://www.allatgyogyszer.hu/allomany-betegsegek/583-a-prrs-kezelese-megelozese
 
Ajánlott termékünk: TILMOVETHUV2

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.