HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Marbofloxacin lökésterápia szarvasmarhák légzőszervi fertőzéseiben – miért elég egyetlen injekció?

A hagyományos megközelítés alapján egy antibiotikum hatékonyságát a minimális gátló koncentráció (MIC) érték alapján szokták meghatározni – ha az antibiotikum ezt a koncentrációt a fertőzés által érintett szövetekben 5-7 napon keresztül eléri, akkor az állat jó eséllyel átvészeli a fertőzést. A MIC érték ugyanakkor per definitionem azt jelenti, hogy a baktérium nem feltétlenül pusztul el, csak a növekedése áll meg – a kezelést átvészelő törzsek kiszelektálódnak, és rezisztensek lehetnek a későbbi kezelésekkel szemben, ezért fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő dozírozás és terápiás időtartam betartására....

 

 Marbofloxacin lökésterápia szarvasmarhák légzőszervi fertőzéseiben –

miért elég egyetlen injekció?

 

A hagyományos megközelítés alapján egy antibiotikum hatékonyságát a minimális gátló koncentráció (MIC) érték alapján szokták meghatározni – ha az antibiotikum ezt a koncentrációt a fertőzés által érintett szövetekben 5-7 napon keresztül eléri, akkor az állat jó eséllyel átvészeli a fertőzést.

A MIC érték ugyanakkor per definitionem azt jelenti, hogy a baktérium nem feltétlenül pusztul el, csak a növekedése áll meg – a kezelést átvészelő törzsek kiszelektálódnak, és rezisztensek lehetnek a későbbi kezelésekkel szemben, ezért fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő dozírozás és terápiás időtartam betartására.

szarvasmarha légzőszervi fertőzés

Az antibiotikumokkal szemben terjedő rezisztencia világszerte komoly probléma az egészségügyben, és ez fokozódó nyomást jelent az antibiotikumok állatgyógyászati felhasználásával szemben is – dacára annak, hogy az állatoknál használt antibiotikumok túlnyomó többségét sohasem használták emberek kezelésére.

Ismert jelenség, hogy az antibiotikum dózis emelésével a gátlás baktericiddé erősödhet – ezért mostanában a bakteriológusok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a MIC érték mellett az MBC – minimális baktericid koncentráció – meghatározására is. Az MBC értékek jóval magasabbak, mint a MIC értékek – szarvasmarha légúti fertőzéseiből izolált M. haemolytica és P. multocida törzsek esetében a marbofloxacinból 2,7-szer ill. 2,4-szer magasabb plazmaszintet kellett biztosítani a törzsek elpusztításához, mint amennyi a gátláshoz elegendő.

A két koncentráció közötti tartományt nevezték el mutáció szelekciós ablaknak (MSW, Mutation Selection Window), mivel kedvez a rezisztens törzsek kiszelektálódásának – akkor is, ha a kezelt állat egyébként klinikailag tünetmentessé válik.

A rezisztencia kialakulásának megelőzésére dolgozták ki a mutáció prevenciós koncentráción – MPC – alapuló kezelést. Ennek lényege, hogy a szokásos dózis többszörösét adják lökésterápia formájában, amely jóval meghaladja a potenciálisan rezisztens kórokozók elpusztításához szükséges gyógyszerszintet is, ezzel megelőzi a rezisztens törzsek kiszelektálódását.

Az MPC kezelési séma különösen jól bevált a fluorokinolonok, közöttük is a Marbosyva® injekció (marbofloxacin) terápia során.

Az MPC érték definíció szerint annak a baktériumnak az elpusztításához szükséges antibiotikum koncentráció, amelyik rendelkezik legalább egy, rezisztenciát hordozó mutációval. Ahhoz, hogy ilyen koncentráció jelenlétében szaporodjon egy baktérium, egyszerre legalább két kromoszomális pontmutációval kellene rendelkeznie, ami igen ritka, tehát a lökésterápia alkalmazásával a rezisztencia kialakulása is gátolható.

MPC kezelési séma Marbosyva injekcióval: A szokásos dózis négyszeresét – 8 mg/ttkg – adva a szarvasmarhák Pasteurella és Mannheimia okozta légúti fertőzéseit egyetlen adag injekcióval kontroll alatt lehet tartani. A készítmény felezési ideje 15,6 óra, ami ekkora dózis esetén nem teszi szükségessé az ismétlést. További előnye ennek a dozírozásnak, hogy hús esetén 6 nap helyett 3 napra rövidül a várakozási idő.

Ki kell hangsúlyoznunk azt is, hogy ez a lökésterápia csak szarvasmarhák légúti fertőzéseiben, és csak a gyorsan osztódó kórokozókkal szemben kapott hatósági jóváhagyást. A lassabban osztódó Mycoplasmákkal szemben az alacsonyabb dózisú (2 mg/ttkg), több napos kezelésre van szükség.

Felhasznált irodalom:

Vallé et al J Vet Pharmacol Ther. 2012 Dec;35(6):519-28

Vilalta et al J Vet Pharmacol Ther. 2014 Jun 6. doi: 10.1111/jvp.12134. [Epub ahead of print]

Damte et al Int J Antimicrob Agents. 2013 Dec;42(6):544-52.

Illambas et al Res Vet Sci. 2013 Jun;94(3):675-81

 

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.