HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Ki gondolná, milyen kincseket rejthetnek a szennyvízcsatornákban élő gombák?

A penicillin széles körű használatával párhuzamosan természetesen a rezisztencia is terjedt, de a kutatás is folytatódott az egyéb gombafajok által termelt baktériumellenes hatóanyagok felé. Az áttörést a Cephalosporium gombák által termelt béta-laktám antibiotikumok – cefalosporinok – jelentették, amelyek hatékonyak a penicillin rezisztens törzsekkel szemben is. A dolog pikantériája, hogy az első törzseket szennyvízcsatornákból izolálták… A Cephalosporium genust közben átkeresztelték Acremoniumra, de a nomenklaturában bekövetkezett váltásnak gyógyszertani jelentősége nincsen: az általa termel antibiotikumokat továbbra is cefalosporinnak nevezik....

 

 

Ki gondolná, milyen kincseket rejthetnek a szennyvízcsatornákban élő gombák?

 

A penicillin széles körű használatával párhuzamosan természetesen a rezisztencia is terjedt, de a kutatás is folytatódott az egyéb gombafajok által termelt baktériumellenes hatóanyagok felé.

Az áttörést a Cephalosporium gombák által termelt béta-laktám antibiotikumok – cefalosporinok – jelentették, amelyek hatékonyak a penicillin rezisztens törzsekkel szemben is. A dolog pikantériája, hogy az első törzseket szennyvízcsatornákból izolálták…

gomba

A Cephalosporium genust közben átkeresztelték Acremoniumra, de a nomenklaturában bekövetkezett váltásnak gyógyszertani jelentősége nincsen: az általa termel antibiotikumokat továbbra is cefalosporinnak nevezik.

A WHO a 2015. február 3–ig 56 cefalosporinnak adott QATC kódot – ebben szerepelnek a kombinációk, és olyan hatóanyagok is, amelyeket csak a humán gyógyászatban használnak, de a WHO rendszere alapján megkapták az állatorvosi besorolást is.

A többi antibakteriális szerhez hasonlóan a cefalosporinokat is generációkba sorolják, és a magasabb generációhoz való tartozás természetesen nagyobb hatékonyságot sugall. A közleményekben már hallani 5. generációs cephalosporinokról is, de a generációkba való besorolás nem kőbe vésett kategória. A WHO jelenleg még csak négy generációt tart nyilván a QATC rendszerben.

A cephalosporinok külön előnye, hogy a penicillinallergiában szenvedő betegek túlnyomó többségének adhatók, a keresztallergia igen ritka.

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Discovery_and_development_of_cephalosporins
  2. http://www.whocc.no/atcvet/atcvet_index/?code=QJ01D
 
Ajánlott termékünk: PENDISTREP INJEKCIÓ A.U.V.SZB525

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.