HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kedvesem! Az ember csak parvenü a földön a baktériumokhoz képest!

A fenti mondatot dr. Graber Hedvig professzor asszony mondta nekem az autóban, amikor egy konferenciára vittem Zalába, hogy megtartsa az antibiotikumokkal kapcsolatos előadását.Dr. Graber Hedvig belgyógyászként 22 éven át volt osztályvezető főorvos a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban, de elismertségét az antibiotikus terápia területén gyűjtött tudásának köszönheti.A megjegyzés első hallásra dehonesztáló, de van benne igazság. Jelenlegi tudásunk szerint a baktériumok legalább 3 milliárd éve jelen vannak a földön , míg az első emberszabású majmokról „csak” 30-35 millió éves leleteket találtak a régészek....

 

Kedvesem! Az ember csak parvenü a földön a baktériumokhoz képest!

 

A fenti mondatot dr. Graber Hedvig professzor asszony mondta nekem az autóban, amikor egy konferenciára vittem Zalába, hogy megtartsa az antibiotikumokkal kapcsolatos előadását.

Dr. Graber Hedvig belgyógyászként 22 éven át volt osztályvezető főorvos a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban, de elismertségét az antibiotikus terápia területén gyűjtött tudásának köszönheti.

baktérium

A megjegyzés első hallásra dehonesztáló, de van benne igazság. Jelenlegi tudásunk szerint a baktériumok legalább 3 milliárd éve jelen vannak a földön, míg az első emberszabású majmokról „csak” 30-35 millió éves leleteket találtak a régészek.  A baktériumok 100x annyi ideje élnek itt, mint az emberek, tehát az ő szemszögükből nézve az ember valóban „jöttment, újonnan jött”. Parvenü.

 A kórokozó baktériumok által okozott légúti megbetegedések kezelésében áttörést jelentett a penicillin felfedezése (1928), de a nagyüzemi gyártás megvalósításáig még sok technikai részletet kellett kidolgozni, amelyeket csak az 1940-es évek közepére sikerült megoldani. 

 Meghökkentő módon azonban az E. coli baktériumnak már akkor is rendelkezésére állt a penicillinbontó enzim, amikor a penicillin gyógyászati célú felhasználása még minimális volt, tehát a rezisztenciát nem az antibiotikum használat váltotta ki. Abraham és Chain 1940-ben publikálta az erről szóló közleményét a Nature-ben.

 A penicillin széles körű használatával párhuzamosan természetesen a rezisztencia is terjedt, de a kutatás is folytatódott az egyéb gombafajok által termelt baktériumellenes hatóanyagok felé.

 Az áttörést a Cephalosporium gombák által termelt béta-laktám antibiotikumok – cefalosporinok – jelentették, amelyek hatékonyak a penicillin rezisztens törzsekkel szemben is. A dolog pikantériája, hogy az első törzseket szennyvízcsatornákból izolálták…

 A Cephalosporium genust közben átkeresztelték Acremoniumra, de a nomenklaturában bekövetkezett váltásnak gyógyszertani jelentősége nincsen: az általa termel antibiotikumokat továbbra is cefalosporinnak nevezik.

 A WHO a 2015. február 3–ig 56 cefalosporinnak adott QATC kódot – ebben szerepelnek a kombinációk, és olyan hatóanyagok is, amelyeket csak a humán gyógyászatban használnak, de a WHO rendszere alapján megkapták az állatorvosi besorolást is.

 A többi antibakteriális szerhez hasonlóan a cefalosporinokat is generációkba sorolják, és a magasabb generációhoz való tartozás természetesen nagyobb hatékonyságot sugall. A közleményekben már hallani 5. generációs cephalosporinokról is, de a generációkba való besorolás nem kőbe vésett kategória. A WHO jelenleg még csak négy generációt tart nyilván a QATC rendszerben.

 A ceftiofur egyike a szarvasmarhák és sertések kezelésére törzskönyvezett, harmadik generációs, parenterális cefalosporinoknak. Többféle néven is beszerezhető Magyarországon – Cefenil, Cefenil-RTU, Syvafur.

 A ceftiofur a kiemelkedő szöveti penetrációnak és az alacsony MIC értékeknek köszönhetően többféle kórképben hatékonyan felhasználható: ceftiofurra érzékeny bakteriális légúti fertőzések, büdös sántaság, és a Syvafur esetében a posztpartum metritisz is. Hatékonysága kiterjed Gram pozitív és negatív baktériumokra egyaránt: E. coli, Pasteurella, Actinobacillus, Mannheimia, Streptococcus, Fusobacterium és egyéb fajokra is.

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria
  2. http://hu.wikipedia.org/wiki/Emberszer%C5%B1ek
  3. Science 16 July 1943:
  4. Abraham EP, Chain E (1940). "An enzyme from bacteria able to destroy penicillin". Nature 46 (3713): 837–837.
  5. http://www.whocc.no/atcvet/atcvet_index/?code=QJ01D
 
Ajánlott termékünk: PHENOXYPENPRIM011

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.