HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A borjak E. coli okozta hasmenéséről már mindenki hallott – de mi is az a STEC / VTEC / EHEC, és miért fontos számunkra?

A kötelező (rövid)bevezető után ki fog derülni az is. Az E. coli valamennyi emlős állatfajban, a borjak, bárányok és kecskegidák mellett az emberben és a madarakban is okozhat betegséget.  A háziállatok és az ember E. coli okozta betegségei az esetek túlnyomó többségében hasmenéssel járó bántalmak, közülük állatorvosi szempontból legnagyobb jelentősége a borjak és a malacok coli-hasmenésének van, de kialakulhat lázas általános tünetekkel járó septikaemia (a borjak coli-septikaemiája, a madarakban előforduló septikaemiák), felnőtt állatokban pedig többnyire egy-egy szervre korlátozódó bántalom (mastitis, húgyúti gyulladások stb.)....

 

A borjak E. coli okozta hasmenéséről már mindenki hallott –

de mi is az a STEC / VTEC / EHEC, és miért fontos számunkra?

 

A kötelező (rövid)bevezető után ki fog derülni az is.

Az E. coli valamennyi emlős állatfajban, a borjak, bárányok és kecskegidák mellett az emberben és a madarakban is okozhat betegséget. 

A háziállatok és az ember E. coli okozta betegségei az esetek túlnyomó többségében hasmenéssel járó bántalmak, közülük állatorvosi szempontból legnagyobb jelentősége a borjak és a malacok coli-hasmenésének van, de kialakulhat lázas általános tünetekkel járó septikaemia (a borjak coli-septikaemiája, a madarakban előforduló septikaemiák), felnőtt állatokban pedig többnyire egy-egy szervre korlátozódó bántalom (mastitis, húgyúti gyulladások stb.).

borjak hasmenés

De álljunk meg itt egy pillanatra! A coli törzsek által termelt virulencia faktorok nem egyforma hatást váltanak ki a különböző fajokhoz tartozó gazdaszervezetekben. Ennek köszönhető, hogy változatlanul fokozott figyelem fordul az E. coli shigatoxin termelő (STEC), más néven verotoxin termelő (VTEC) törzseire, de említik őket enterohemmorrágiás E. coli (EHEC) néven is.

Legvirulensebb változatuk az O157 szerotípusba tartozik, amely emberekben (gyakran) véres hasmenéssel járó, esetenként letális megbetegedéseket idéz elő, a szarvasmarhák azonban tünetmentesen hordozhatják – járványtani szempontból ennek a szerotípusnak a rezervoárjai. A humán fertőzések forrása lehet a hiányos személyi higiénia (az állatgondozók révén közvetlen átvitel), hőkezeletlen tej, de nyers húskészítmények fogyasztása is.

Az O157 szerotípus fennmaradását elősegítheti az immunszupresszív hatású F. hepatica fertőzés is – ennek kivizsgálására angol kutatók egy 270 szarvasmarha telepet érintő vizsgálat elindítását tervezik, amely kellő bizonyító erővel rendelkezik a feltételezés alátámasztására vagy megcáfolására.

Felhasznált források:

  1. http://www.merckmanuals.com/vet/digestive_system/intestinal_diseases_in_ruminants/diarrhea_in_neonatal_ruminants.html
  2. http://www.cdc.gov/ecoli/general/index.html
  3. Hickey GL et al: Prev Vet Med. 2015 Mar 1. pii: S0167-5877(15)00076-8. doi: 10.1016/j.prevetmed.2015.02.022. [Epub ahead of print]
 
Ajánlott termékünk: PROMYCINEANIV1

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.