HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

APP vagy szalontüdő? A kettő egyszerre nem működik!

Az osztrák-magyar monarchia bécsi hatás alatt álló konyhájában a belsőségek gourmet alapanyagnak számítottak. A szalontüdő – amely borjútüdőből is készíthető – a felső középosztály és a zsidó családok népszerű étele volt. (Az információ a Kempinski szállóból származik, ahol az étel jelenleg is szerepel az étlapon.) Ehhez viszont szükség van megfelelő minőségű alapanyagra – többek között egészséges tüdőre is. Ha a vágáskor kiderül, hogy az egészségesnek látszó hízó tüdőgyulladásban szenvedett, a tüdőt elkobozzák, és abból már nem lesz sem hurka, sem szalontüdő!...

 

APP vagy szalontüdő? A kettő egyszerre nem működik!

 

Az osztrák-magyar monarchia bécsi hatás alatt álló konyhájában a belsőségek gourmet alapanyagnak számítottak. A szalontüdő – amely borjútüdőből is készíthető – a felső középosztály és a zsidó családok népszerű étele volt. (Az információ a Kempinski szállóból származik, ahol az étel jelenleg is szerepel az étlapon.)

Ehhez viszont szükség van megfelelő minőségű alapanyagra – többek között egészséges tüdőre is. Ha a vágáskor kiderül, hogy az egészségesnek látszó hízó tüdőgyulladásban szenvedett, a tüdőt elkobozzák, és abból már nem lesz sem hurka, sem szalontüdő!

app vagy szalontüdő

Az Actionbacillus pleuropneumoniae által okozott tüdő és mellhártyagyulladás –APP– világszerte elterjedt, a magyarországi sertéstelepeken is az egyik fontos fertőző kórkép. A baktérium aerogén úton és az állatok érintkezésekor gyorsan terjed az állományban. A kórkép gyakran jelentkezik társfertőzésként a Mycoplasma és PRRS infekciók során, súlyosbítva a kórképet.

A kórokozónak eddig 15 szerotípusát írták le. Az egyes szerotípusok virulenciája, kártétele között jelentős eltérések vannak. A szerotípusok eltérő gyakorisággal fordulnak elő az egyes európai országokban. Magyarországon eddig a 2. és a 9. szerotípus okozta a legtöbb kártételt, míg a 11. típus az európai országok közül Hollandiában a leggyakoribb.

Skandináv tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegség a megfelelően tartott és vakcinázott és szerológiailag igazoltan áthangolódott állományokban is megjelenik, ha csak a 2. szerotípust tartalmazza az oltóanyag, amely a többkomponensű vakcinák felé irányítja a figyelmet.  A természetes fertőzések során és az inaktivált vakcinák beadásakor az APP törzsek között sajnos nem alakul ki keresztvédettség a sejtfal lipopoliszacharid antigénei között , ezért a telepen megjelenő pathogén törzs antigénjeit a felhasznált vakcinának tartalmaznia kell, amennyiben a tünetekben megnyilvánuló fertőzést meg akarjuk előzni. A vakcinákkal kapcsolatos kutatások most a rekombináns alegység vakcinák felé irányulnak, azonban a hatékony keresztvédettséget biztosító készítményre még várnunk kell.

A korszerű állatgyógyászati szemlélet a megelőzésre helyezi a hangsúlyt: a jó állathigiéniai és járványtani viszonyok megtartása mellett a vakcinázást is célszerű elvégezni, mert az APP törzsek valamelyike szinte mindegyik telepen jelen van, és a befektetés megtérül.

Ennek ellenére a hazai sertésállományok jelentős részét nem vakcinázzák APP ellen, mert ha csak alacsony pathogenitású törzsek vannak jelen, minimális az elhullás – a kórokozó kártétele inkább a növekedésben való visszamaradásban és néhány tüdő vágóhídi kobzásában nyilvánul meg.

A baj akkor van, ha egy ilyen állományba behurcolják valamelyik virulens szerotípust, pl. a 11-es törzset. Ilyenkor nagyfokú elhullás jelentkezhet – leírtak már 50% feletti mortalitást is – és ettől kezdve már csak az antibiotikumokban bízhatunk. Állományszintű kezelésre a doxyciclin, tilmikozin, amoxicillin alkalmas takarmányba vagy ivóvízbe keverve. Súlyos esetek egyedi, parenterális kezelésre jól használhatók a cephalosporinok is.

Felhasznált irodalom:

  1. Sjölund et Wallgren,  Acta Vet. Scand. 2010; 52(1): 23.
  2. Maas et al. Infect. Immun. July 2006 vol. 74 no. 7 4124-4132
  3. Ramjeet et al. Anim Health Res Rev 2008, 9:25-45.
  4. Buettner et al. Proteome Science 2011, 9:23 doi:10.1186/1477-5956-9-23
 
Ajánlott termékünk: BIOSUIS APPBIOV12

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.