HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Salamon király gyűrűje és a ketamin-xilazin kombináció

Premedikációra és az anesztézia fenntartására a xilazin mellett az acepromazin és a gvajfenezin is használható a ketaminnal kombinációban. Macskák esetében gyakori a nyálzás, amely atropin adagolásával csökkenthető. A gyógykezeléshez használt készítmények kiválasztásakor elsődleges szempont a hatékonyság. A kezelő állatorvos természetesen a hatóanyagot kifejlesztő cég eredeti készítményben bízik a legjobban. A ketamin esetében bonyodalmas a helyzet, hiszen eredetileg humán célra fejlesztették ki az Egyesült Államokban, kb. ötven évvel ezelőtt. Az originátor – a Parke-Davis – több gyógyszeripari fúziót követően már réges-régen nem létezik önálló vállalatként. A piacon pedig számos cég ketamin hatóanyagú injekciója....

 

Salamon király gyűrűje és a ketamin-xilazin kombináció

 

„Salamon király, mint írva vagyon, társalgott az állatokkal, a madarakkal, a halakkal és a férgekkel. Hát ehhez én is értek. Valamennyi állattal ugyan nem tudok társalogni, mint állítólag az öreg király annak idején, vagyis nem tagadom, e téren hátrányban vagyok. Hanem azzal a néhány állatfajjal, amelyet jól ismerek, egészen tűrhetően elbeszélgetek; ráadásul ehhez még varázsgyűrűre sincs szükségem.” Konrad Lorenz

Idézhetném még hosszasan Konrad Lorenz csudálatos könyvét, de az idézet apropóját ezúttal egy állatorvos személye adja, aki egyebek mellett Lorenz vadlibáit is kezelte - amikor azok még a Nobel díjas etológus nappalijában tették tönkre a szőnyeget. Dr. Henning Wiesnerről van szó.

salamon 2

Henning Wiesner 1972-ben lett a müncheni állatkert (Hellabrunn) állatorvosa, később igazgatóként vezette az intézményt. Az állatkerti állatoknak a kezeléshez szükséges bódítása hosszú időn keresztül megoldatlan kérdés volt, amelyre természetesen a humán készítményeket is megpróbálták felhasználni, már az A.U.V változatok megjelenése előtt is. A kulcskérdés a gyorsan kialakuló hatás és a biztonság volt. Így került a látóterébe a parenterálian adagolt ketamin is, a hatékony NMDA antagonista. A ketamint az akkortájt zajló vietnámi háborúk során kiterjedten használták a sérültek kezelésére a gyors hatáskezdet, a fájdalomcsillapító hatás és a kardiovaszkuláris depresszió hiánya miatt. A ketamin ugyanis a legtöbb szisztémás anesztetikummal szemben nem csökkenti, hanem emeli a vérnyomást, fokozza a szív teljesítményét, a légzésfunkciókat pedig széles terápiás tartományon belül kevéssé befolyásolja. A súlyosan sérült betegek esetén a ketamin ezért mindmáig- az elsőként választandó szedatívumok között szerepel. A ketamin disszociatív anesztéziát vált ki. A talamusz és a kortex közötti érző pályák blokkolásával erős analgetikus hatást, valamint az izmok fokozott tónusával járó sajátos állapotot, katalepsziát vált ki. A limbikus rendszer működését stimulálja, ami epilepsziás állatokban görcsöket okozhat. A fokozott görcskészség hátrányos a diagnosztikai és sebészeti beavatkozásoknál, ezért Henning Wiesner a ketamin mellett a xilazint is kipróbálta az állatok kezelésére.

A xilazin alfa-2 receptor agonista. Ezek a receptorok főként preszinpatikusan helyezkednek el, aktivációjuk csökkenti a noradrenerg végződésekből a szimpatikus transzmitter noradrenalin felszabadulását. Ennek egyik következménye az erős vérnyomáscsökkentő hatás, ami korlátozza a xilazin monoterápiában való használhatóságát. 

Hatóanyag: 20 mg/ml Xilazin (hidroklorid só formájában).
Javallat: nyugtatás; premedikáció anesztetikumokkal kombinációban, szarvasmarha, ló, kutya és macska részére.
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: hús és ehető szövetek: 1 nap; tej: 0 nap.
Adagolás és alkalmazási mód:
Szarvasmarha: intravénás és intramuszkuláris alkalmazás.
Ló: intravénás alkalmazás.
Kutya: intramuszkuláris alkalmazás
Macska: intramuszkuláris vagy szubkután alkalmazás.
Az intravénás injekciót lassan kell beadni, különösen lovaknál.

Különleges figyelmeztetések: a xilazin gátolja a normális bélmozgást, ezért a beavatkozás előtt célszerű néhány óráig koplaltatni az állatot. Légzőszervi betegségben vagy légzési elégtelenségben a xilazin használata fokozott körültekintést igényel, mert leírták dyspnoe előfordulását. Vemhes állatoknál koraellést idézhet elő.

A xilazin előnye ugyanakkor az erős analgetikus és szedatív hatás, amely intenzív izomrelaxációval párosul. Wiesner végül a két szer – ketamin és xilazin – kombinációja mellett döntött, amely kitűnően bevált, ezt azóta is Hellabrunni keverék néven emlegetik a szakirodalomban. A ketaminnal való együttes adagolásnak két fő előnye van. Egyrészt a xilazin kardiovaszkuláris depresszor hatását a ketamin ellensúlyozza, másrészt a műtéthez szükséges mértékű analgéziát a xilazin kellő mértékűre fokozza. A xilazin emellett biztosítja az izomrelaxációt, ami további előnye a kombinációnak. 

Premedikációra és az anesztézia fenntartására a xilazin mellett az acepromazin és a gvajfenezin is használható a ketaminnal kombinációban. Macskák esetében gyakori a nyálzás, amely atropin adagolásával csökkenthető. A gyógykezeléshez használt készítmények kiválasztásakor elsődleges szempont a hatékonyság. A kezelő állatorvos természetesen a hatóanyagot kifejlesztő cég eredeti készítményben bízik a legjobban. A ketamin esetében bonyodalmas a helyzet, hiszen eredetileg humán célra fejlesztették ki az Egyesült Államokban, kb. ötven évvel ezelőtt. Az originátor – a Parke-Davis – több gyógyszeripari fúziót követően már réges-régen nem létezik önálló vállalatként. A piacon pedig számos cég ketamin hatóanyagú injekciója érhető el állatgyógyászati célra Magyarországon is – de vajon melyik a „legjobb”? A törzskönyvezett termékek bejelentett mellékhatásait az EMA honlapján bárki megtekintheti az EudraVigalence Veterinary oldalon.

A Narkamon® már több éve forgalomban van az Európai Unióban. Ezalatt kb. 124.000 állatot kezeltek a készítménnyel, de mellékhatást vagy nem várt hatást egyetlen esetben sem jelentettek a készítménnyel kapcsolatban. A mellékhatások közé sorolják az elvárt hatás elmaradását is, de erre vonatkozó bejelentés sem érkezett. Ez világosan jelzi, hogy a Narkamon nemcsak a törzskönyvi és gyártási dokumentációját tekintve felel meg a felhasznált összetevőkkel és a gyártással szembeni legmagasabb hatósági elvárásoknak, hanem a gyakorlatban is kifogástalanul megállta a helyét. 100% hatékonyság, 0% nem várt hatás! 
A tények azt mutatják, hogy ha valakinek ketamin injekcióra van szüksége az állatok kezelésére, akkor a Narkamonnál hatékonyabbat nem talál. A generikus és az originális termékek között nem minőségbeli, hanem időbeli különbség van. Az originális termék korábban kerül piacra, és az iparjogvédelmi védettség lejártáig kizárólagosságot élvez. A védettség lejárta után egyéb készítmények is forgalomba hozhatók a gyógyszergyártási és törzskönyvezési szabályok szigorú betartása mellett, amennyiben a hatóság felé meggyőzően bizonyítani tudják, hogy a bennük lévő hatóanyag legalább olyan jól felszívódik és kifejti hatását, mint az eredeti készítményé. Ezen a területen a generikus készítményeknek megvan az az előnye, hogy a piacra lépés előtt meg tudják ismerni az originátor jelentett mellékhatásait, és változtatni tudnak a gyógyszerformán is, amennyiben az előnyösebbé tehető (ezeket nevezik „generic plus” készítményeknek készítményeknek). Létezik tehát olyan generikus készítmény is, amely valamilyen tekintetben előnyösebb az originális terméknél. Az orálisan adagolt szilárd gyógyszerformáknál többnyire előírják a bioekvivalencia vizsgálatok elvégzését, mert az egyes termékek között jelentős különbségek lehetnek a felszívódás dinamikájában. Az injekcióknál viszont más a helyzet: ha egy adott hatóanyagot megadott mennyiségben vénásan a keringésbe juttatok, nem kell a készítmények között farmakokinetikai különbségekkel számolni.

Az EMA (Európai Gyógyszerügyi Hatóság) hatályos irányelve szerint az intramuszkulárisan és szubkután adagolt injekciós készítményeket is azonos hatásúnak kell tekinteni, ha ugyanazt a szintetikus hatóanyagot ugyanolyan koncentrációban tartalmazzák, és a készítményben ugyanolyan vagy hasonló – pl. vízoldékony vagy olajos természetű – vivőanyagokat használnak. Ezekben az esetekben annyira evidens a generikus készítmény azonos terápiás értéke, hogy az EMA nem írja elő a bioegyenértékűségi vizsgálatok elvégzését. A felhasznált anyagok gyógyszerkönyvi minőségét és a GMP gyártási körülményeket természetesen bizonyítani kell.

Narkamon® + Nerfasin® injekció: a jól bevált ketamin + xilazin kombináció lovak, kutyák és macskák anesztéziájára!

Hatóanyag: Ketamin 100 mg
Javallat: rövid ideig tartó általános anesztézia kiváltására kutya, macska, ló és szamár számára diagnosztikai és terápiás beavatkozások során.
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: A készítmény alkalmazása emberi fogyasztásra szánt állatoknál nem engedélyezett.
Alkalmazási mód: Intramuszkuláris és intravénás alkalmazásra. Intravénás alkalmazás javasolt nagyállatoknál. A megadott adatok tájékoztató jellegűek, mindenkor az adott állat egyedi igényeihez és a körülményekhez kell igazítani.

 
Ajánlott termékünk: KETANESTBELA100

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.