HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kutya - félelem és kezelése - 3. rész

Egy rövid stresszállapot kezelésében az állatorvos leggyakoribb gyógyszerei a benzodiazepinek (pl. alparozám, diazepám). Ezek a szerek csökkentik a félelemérzetet, egyben növelik az étvágyat. Potenciálisan hasznosan befolyásolják az ellen-kondicionálás és a reszponzív szubsztitúció eredményességét. Az általában mindentől félős kutyák számára (azaz sokféle helyzetben és/vagy a nap legnagyobb részében) fenntartó gyógyszerezés (pl. fluoxetin, klomipramin, buspiron) lehet indokolt. Jellemzően ezeket a szereket vagy önmagukban alkalmazzuk, vagy olyan....

 

Kutya - félelem és kezelése - 3. rész

 

Medicus curat, natura sanat. Háromrészes cikksorozatom végén a kutyák félelmének gyógyszeres terápiájához jutva aligha lelhettem volna jobb mottóra: az orvos kezel, a természet gyógyít. Mindezzel arra kívánok utalni, hogy a feszültségoldó medikáció alkalmas kutyák félelmen alapuló rendellenes magatartásának kezelésére, míg a viselkedést módosító, előző számunkban felvillantott terápiás módszerekkel együttesen alkalmazva a hosszú távú gyógyulás útjára lehet lépni.

félelem 1

Terry M. Curtis DVM, MS, DACVB és dr. Sátori Ágnes PhD munkái, valamint Dr. Karsai Ferenc fordítása nyomán összeállította dr. Végh Ákos.

Egy rövid stresszállapot kezelésében az állatorvos leggyakoribb gyógyszerei a benzodiazepinek (pl. alparozám, diazepám). Ezek a szerek csökkentik a félelemérzetet, egyben növelik az étvágyat. Potenciálisan hasznosan befolyásolják az ellen-kondicionálás és a reszponzív szubsztitúció eredményességét.Az általában mindentől félős kutyák számára (azaz sokféle helyzetben és/vagy a nap legnagyobb részében) fenntartó gyógyszerezés (pl. fluoxetin, klomipramin, buspiron) lehet indokolt. Jellemzően ezeket a szereket vagy önmagukban alkalmazzuk, vagy olyan rapid, rövid hatású gyógyszerrel kombinálva, mint valamely benzodiazepin.

Az inkább egy adott tényezőktől – pl. mennydörgés, vihar, tűzijáték, gyerekek látogatása, családi összejövetel – félő kutyák számára egymagában a rövid hatású benzodiazepinek alkalmazása felelhet meg. Az antidepresszáns trazodonról úgy véljük, hogy gátolja a szerotonin felvételét; ez is lehet hatékony egymagában, vagy szelektív, visszaszívódást csökkentő inhibitorral, triciklikus antidepresszánssal, vagy benzodiazeprinnel kombinációban.

A félős kutyák terápiájában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív gyógykezelések. Ezek általában különféle természetes anyagok kivonatát tartalmazó készítmények; főbb csoportjai: feromonok, fehérjéket-aminosavakat tartalmazó készítmények, növényi extraktumok.

A kutyákat lecsillapító feromonok rendelkezésre állnak oldat, nyakörv és spray formájában, a többi készítmény általában tablettaként. Másik megoldás a kutya nyugvóhelyére, textíliáira párologtatott levendulaolaj-esszencia, mely segíthet a szorongás csillapításában különösen autózás során. A legtöbb készítményre jellemző, hogy hatása elnyújtott, 2-3 hét kezelés után érzékelhető csak.

Amennyiben gyors eredményre van szükség (pl. vihar vagy tűzijáték esetére), akkor hatásos készítmény áll rendelkezésre a Bach-virágterápia segítségével. A cseresznyeszilva, az iszalag, a nebáncsvirág, az illatos szuhar és a Betlehem csillagának esszenciái rendkívül alacsony koncentrációjuk miatt homeopátiás hatással bírnak, s így alkalmasak fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, a légzés és a keringés támogatására, és dopamin-szint emelésre. 

Végezetül meg lehet említeni az eszközös kezelést is, amely a kutyára helyezett különböző mellényeket jelenti. Ezek lényege, hogy a vihar érkezésekor keletkező elektromos hullámokat elvezetik a kutya testfelületéről, így óvják a kutyát a számára káros hullámoktól.

A kutyák félelme körül tett barangolásunkat fejezzük be egy rövid áttekintéssel:
- Ha lehetséges, kerüljük el a félelmet, szorongást kialakító ingert, beszéljük át a gazdival, hogy ez ügyben ő mit tud tenni.
- Kezdjük meg a kutya megfelelő medikációját
- Ha a kutya félelme és/vagy szorongása megállapításra került, annak elhárításával nem lehet várakozni, mivel a páciens egészsége és jóléte forog kockán.
- Tegyük a magatartást megváltoztató protokoll részévé a deszenzibilizációt, az ellenkondicionálást és a reszponzív szubsztitúciót!
- A cél az, hogy a kutya hozzájusson a szükséges eszközökhöz a környezettel való együttműködéshez és annak megtanulásához.
- Fontoljuk meg az alternatív kezelési módozatok alkalmazását is, amikor az szükséges és/vagy az elfogadható; vagy önmagukban, vagy más kezelési eljárásokkal együtt.

 
Ajánlott termékünk: KALM TABLETTABV5

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.