HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kutya - félelem és kezelése - 2. rész

A deszenzibilizáció minimalizálja a félelmet kiváltó hatásokat arra a szintre, hogy a félelmi reakció ne, vagy csak gyengén váltódjék ki, emiatt csökkenjen a félelem intenzitása, ritkábban jelentkezzen, változzon a kérdéses környezeti hatásra. Pl. egy idegenek iránt félelmet tanúsító kutyának deszenzibilizációt jelent, hogyha az idegen és a kutya kezdenek közeledni egymáshoz. Persze nem annyira, hogy a kutya ne legyen képes elrejtőzni a gazdája mögé, hátrahúzott fülekkel és behúzott farokkal.... 

 

Kutya - félelem és kezelése - 2. rész

 

Noli timere! Jelszavunk ezúttal: Ne félj! A legutóbbi lapszámban közölt cikk folytatásaként most vizsgáljuk meg, hogyan lehet a kutyák félelmét, szorongását kezelni! Függetlenül attól, hogy a félelmet milyen probléma idézte elő, az elsődleges kezelés mindig a viselkedés megváltoztatására irányuljon, majd ezt követheti valamilyen gyógyszeres terápia.

Terry M. Curtis DVM, MS, DACVB és dr. Sátori Ágnes PhD munkái, valamint Dr. Karsai Ferenc fordítása nyomán összeállította dr. Végh Ákos.

félelem 2

Elkerülés

Különösen a kezelés kezdetén fontos a félelmet alapvetően előidéző tényező felismerése és az ettől való mentesítés; ez azonban gyakran nehéz feladat. Például, a viharok hatásának elhárítása, ha a fóbiás páciens viharoktól látogatott vidéken él, vagy az érzékeny kutyánk távoltartása a többi, együtt élő vagy szomszédos kutyától, vagy városban olyan helyet találni, ahol más kutyák nem tartózkodnak, aligha lehetséges.

Valamely egyedi védelem alkalmazásáról azonban fontos beszélni. Viharérzékeny kutyákon például segíthet a vizuális, illetve az auditív impulzusok csökkentése/megszüntetése: a kutya elhelyezése ablaktalan szobában, füldugó használata, vihar közben háttérzaj (pl. járó ventilátor, zene) alkalmazása. A más kutyákra érzékeny kutya számára, amelyet a nap nyugalmas időszakában kint tartunk, hasznos lehet, ha a szobában, párnákat, műfüvet vagy gyeptégla-darabokat helyezünk el.

Ezek a megoldások nem tartanak hosszú ideig, viszont a páciensek számára a félelmet okozó ingerektől, a nap során nyugalmi szünetet jelenthetnek.

Deszenzibilizáció

A deszenzibilizáció minimalizálja a félelmet kiváltó hatásokat arra a szintre, hogy a félelmi reakció ne, vagy csak gyengén váltódjék ki, emiatt csökkenjen a félelem intenzitása, ritkábban jelentkezzen, változzon a kérdéses környezeti hatásra. Pl. egy idegenek iránt félelmet tanúsító kutyának deszenzibilizációt jelent, hogyha az idegen és a kutya kezdenek közeledni egymáshoz. Persze nem annyira, hogy a kutya ne legyen képes elrejtőzni a gazdája mögé, hátrahúzott fülekkel és behúzott farokkal. Az inger a kutya és az idegen közti távolság csökkenésével lassan erősbödik, és ideális az, ha a kutya megközelíti végül az idegent. A kutya megközelítése az idegen által sokkal eredményesebb akkor, ha a kutya nem azt tapasztalja, hogy rászedték, és félnie kell, mivel az idegen biztosít számára egy kényelmes lehetőséget, hogy szükség esetén ki tudjon hátrálni. A deszenzibilizációval a kutya tulajdonképpen megtanulja, hogyan alakuljon ki komfortérzete idegenek jelenlétében.

Ellenkondicionálás

Az ellenkondicionálás az ingerek következetes és ismételt párosítását jelenti, mégpedig úgy, hogy egy kellemetlen reakciót kiváltó stimulust együtt alkalmaznak egy kellemes következménnyel járóval. Ezt az eljárást megismétlik addig, amíg a pozitív kapcsolat a kettő között be nem következik. Az ellenkondicionálás összekapcsolható a deszenzibilizációval, ha a kutya nyugodt állapotban van, és ismételhető önmagában, ha a szorongás, nyugtalanság továbbra is fennáll. Mindkét esetben az a cél, hogy pozitív tapasztalata legyen a kutyanak (pl. a viharfóbiás kutya esetében a kezelést mennydörgéshez hasonló hanggal, kutyára reaktív pácienst pedig egy teniszlabdával és egy közeledő kutyával társítják).

Reszponzív szubsztitúció

Az ellenkondicionáláshoz hasonlóan a reszponzív szubsztitúció alkalmával is egy nem kívánatos reakciót, valamely kívánatos vált fel. Pl. az XY nem kívánatos tulajdonságot (dörgő hang hallatára: asztal alá búvás) egy kellemes XQ reakció (dörgő hang hallatára jutalomfalat) követi.

A fő nehézsége az ellenkondicionálásnak és a reszponzív szubsztitúciónak az, hogy sok tulajdonos úgy érzi, hogy a kutya jutalmat kap a kellemetlen viselkedéséért. Fontos megmagyarázni a tulajdonosnak, hogy a kutya megtanulja a tanulási fázisban van, és nem fog elrejtőzni és reszketni, ha jutalomfalatot kap vagy támadni és harapni, ha egy teniszlabdával foglalkozik.

A gyógyszeres terápia lehetőségeit a következő cikkünkben vesszük sorra.

 
Ajánlott termékünk: KALM TABLETTABV5

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.