HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kutya - félelem és kezelése - 1. rész

A szorongó, rettegő magatartás bizony nem ritka kutyapáciensek esetében, amely manifesztálódhat, mint szeparációs félelem, vagy mint vihar- és lármafóbia. Előfordul az is, hogy közvetlenül az emberek, illetve másik kutyák elleni agresszióként mutatkozik meg. Egy rövid idejű ingerületre (eustresszor) adott válasz egészséges és szükséges, egyúttal lehetőséget teremt a kutyának vészreakcióra és a cselekvésre (pl. visszatartja az idegen embert, kutyát, felismeri az idegen neszt, hangot)....

 

 Kutya - félelem és kezelése - 1. rész

 

Cave canem! - Cavet canis - A fenti kis szójáték nem véletlen. Cave canem! (Óvakodj a kutyától!) - olvassuk a pompei mozaikon. De lehet, hogy az a kutya éppen azért veszélyes, mert fél (Cavet canis)? Ismerjük a kutyák félelmét? Ismerjük az okait? Mi a legjobb felismerési módja annak, hogy egy félő, szorongó kutyapácienssel van dolgunk?

Terry M. Curtis DVM, MS, DACVB és dr. Sátori Ágnes PhD munkái, valamint Dr. Karsai Ferenc fordítása nyomán összeállította dr. Végh Ákos.

félelem 3

A szorongó, rettegő magatartás bizony nem ritka kutyapáciensek esetében, amely manifesztálódhat, mint szeparációs félelem, vagy mint vihar- és lármafóbia. Előfordul az is, hogy közvetlenül az emberek, illetve másik kutyák elleni agresszióként mutatkozik meg. Egy rövid idejű ingerületre (eustresszor) adott válasz egészséges és szükséges, egyúttal lehetőséget teremt a kutyának vészreakcióra és a cselekvésre (pl. visszatartja az idegen embert, kutyát, felismeri az idegen neszt, hangot). Ugyanakkor, ha az ingerület elnyújtott reagálásra készteti a kutyát (ilyen a viharos időszak iránti fóbia, vagy pánikszerű magatartás jelentkezése minden esetben, ha a kutyát gazdája magára hagyja), ilyenkor fizikális és emocionális patológiás állapot következhet be, amely potenciálisan megrövidítheti a kutya életét.

Az immunszuppresszív hatás mellett (mely egyúttal páciensek fokozott hajlamát jelenti a mindenkori fertőzésekre) az idült stressz manifesztációi közé tartoznak a kényszermozgások és a szervek vérellátásának kóros eltérései, amelyek számos más bántalmat (pl. gyomorfekélyt), idézhetnek elő.

A kutya megfigyelése során a klinikus felelőssége felismerni azt, hogy a páciens valójában mit próbál viselkedésével kommunikálni. Félelem, illetve szorongás fennállása feltételezhető akkor, ha az állat speciális magatartási formákat mutat.

A kutyák szorongásának, félelmének tünetei:
- fokozott éberség
- fenyegetettségtől más irányba, távolba nézés
- rejtőzködés, elbújás
- fülkagylók hátravonása
- lépegetés
- önkéntelen ürítés (vizelet, bélsár)
- lihegés, zihálás
- nyálzás
- siránkozás vagy szűkölés
- reszketés
- farok hátulsó lábak közé való hajlítása
- ajaknyalogatás
- étvágytalanság
- ásítozás

A kutyák szorongása általában nem egyetlen okra vezethető vissza. Legtöbbször több tényező együttes hatása fedezhető fel. A hibás tenyésztői munka, a nevelés‐, a kölyökkori szocializáció elmaradása, vagy a családi viszonyok hirtelen változása is vezethet a félelem vagy más viselkedésbeli probléma megjelenéséhez.

A gazdák a megoldást elsősorban az állatorvosoktól várják. S hogy melyek ezek? Erről következő cikkünkben írunk.

 
Ajánlott termékünk: KALM TABLETTABV5

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.