HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

PRRS, Afrikai sertéspestis: jelen – jövő

Dr. Nemes Imre elnökhelyettes (NÉBIH) előadásának kivonata Elhangzott Móron 2017. január 31-én, VII . Csehkis-Luczay Napokon. PRRS: a mentesítés 2014-ben kezdődött el. 2016-ban bevezették a PRRS-től mentes régió fogalmát, hogy járás is megkaphassa a mentes minősítést. Állományok mentesítését azonnali állománycsere módszerével már csak az Országos Főállatorvos engedélyével lehet végrehajtani. A nagylétszámú tenyésztelepeken a mentesítési terv keretében kivágott állatok után állami kártalanítás nem jár. A kislétszámú telepek felszámolása nem halasztható el a hízlalás végéig, ha pozitívnak bizonyulnak. Jelenleg az ország valamennyi kislétszámú sertésállománya mentes; Somogy és Szabolcs-Szatmár megyében 1-1 nagylétszámú telep kivételével az egész megye mentes....

 

PRRS, Afrikai sertéspestis: jelen – jövő

 

Dr. Nemes Imre elnökhelyettes (NÉBIH) előadásának kivonata Elhangzott Móron 2017. január 31-én, VII . Csehkis-Luczay Napokon. PRRS: a mentesítés 2014-ben kezdődött el. 2016-ban bevezették a PRRS-től mentes régió fogalmát, hogy járás is megkaphassa a mentes minősítést. Állományok mentesítését azonnali állománycsere módszerével már csak az Országos Főállatorvos engedélyével lehet végrehajtani. A nagylétszámú tenyésztelepeken a mentesítési terv keretében kivágott állatok után állami kártalanítás nem jár. A kislétszámú telepek felszámolása nem halasztható el a hízlalás végéig, ha pozitívnak bizonyulnak. Jelenleg az ország valamennyi kislétszámú sertésállománya mentes; Somogy és Szabolcs-Szatmár megyében 1-1 nagylétszámú telep kivételével az egész megye mentes.

prrs afrikai sertespestis index

Cél: 2018. június 30-ra a mentesítés alá vont területeken a nagy létszámú telepeknek mentes minősítéssel kell rendelkezniük. Az egész ország mentes státuszának elérésére 2020. december 31. a végső határidő.

Afrikai sertéspestis: Az előadó röviden ismertette az afrikai sertéspestis eredetét, a jelenlegi európai járvány történetét, a betegség járványtanát, tüneteit. A vírus igen ellenálló, a tetemben hetekig, húsban hónapokig fertőzőképes marad. Ragályokozó képessége és morbiditása lényegesen kisebb, mint a klasszikus sertéspestisé – jelentőségét döntően az adja, hogy igen ellenálló a vírus, és nincsen vele szemben vakcina. Terjesztésében az ember szerepe jelentős. A korai észlelés nem egyszerű, és kitörése esetén a sertéságazatra nézve nagyon súlyosak a következmények. A fertőzés a Baltikumban, Oroszországban, Fehéroroszországban és Lengyelországban is jelen van – a kitörések többsége a vaddisznók között jelentkezett – és Magyarország is veszélyeztetett egy határ közeli ukrajnai góc miatt. A vírus behurcolása a vaddisznók mozgásával, illegális állatszállítással és fertőzött állatok húsából készült élelmiszerek útján fordulhat elő. A Nébih az utóbbi időben jelentősen megnövelte a monitoring rendszer keretében elvégzett ELISA és PCR vizsgálatok számát, amelyet elsősorban a kilőtt és elhullott vaddisznók mintáiból végeztek. Eddig sok ezer mintát vizsgáltak meg, de szerencsére még nem találtak pozitív esetet.

A vírus behurcolásának megakadályozására az alábbiak a teendők:
– Megfelelő dokumentációval rendelkező sertések vásárlása
– Sertéstelepeken a vaddisznókkal való érintkezés megakadályozása: fertőtlenítés a bejáratnál, kettős kerítés a szabadban tartott állományoknál.
– Szigorított határellenőrzés valamennyi Ukrajnából érkező állatszállító járműre – az üresekre is – valamennyi jármű kerékfertőtlenítése. 

A továbbiakban bevezetni tervezett intézkedések:
– A vadászatra jogosultaknak 24 órán belül be kell jelenteniük minden megtalált, elhullott vaddisznót, a helyszín pontos megjelölésével. A hullából mintát kell venni, ennek állami kártalanítása nettó 10.000 Ft állatonként.
– A kilőtt vaddisznókból a vírus jelenlétére irányuló PCR vizsgálatokat kell végezni.
– Amennyiben a vadász senyves, bágyadt vaddisznót lát, diagnosztikai célból ki kell lőnie.
– Az elhullott vagy célzottan kilőtt vaddisznóban, vagy megbetegedett sertésben észlelt ASP gyanús tüneteket haladéktalanul jelenteni kell a járási hivatalnak, aki intézkedik a helyszíni vizsgálat elvégzéséről.

Az Országos Főállatorvos intézkedési tervezete:
– Szabolcs Szatmár-Bereg megyében az Ukrán határ közelében található 30 településen valamennyi elhullott sertésből kötelező a mintavétel ASP-re, állami támogatás mellett, és nyilvántartásba kell venni valamennyi sertéstelepet korcsoportonkénti bontásban.
– A nyilvántartásba vett telepeket a következő évben végig kell látogatni az elhullások ellenőrzése végett.
– A kültéren tartott sertéseket 90 napon kettős kerítéssel kell elkeríteni, vagy megtiltani a szabadban tartást.
– Az elhullott vaddisznókat a helyszínen el kell ásni, és a hantot fertőtlenítőszerrel be kell locsolni – ehhez nettó 15.500 Ft támogatás vehető igénybe egyedenként.
– Az érintett területen a vaddisznók etetése állományfenntartás céljából tilos, kizárólag vadászat céljából.

prrs afrikai sertespestis

More in this category: « A PRRS kezelése, megelőzése

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.