HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

A PRRS kezelése, megelőzése

A mentesítés első feladataként a védekezés stratégiáját minden sertéstelepen mentesítési tervben kell rögzíteni. Alapja a vírus tulajdonágait, a járvány menetét és az igazgatási intézkedéseket egyaránt számba vevő, komoly tervezőmunka. Legfontosabb részei a prophylaxis, a fertőtlenítés, a metaphylaxis és a mentesítés állapotának ellenőrzése szerológiai vizsgálatokkal. A program elkészítése az egyes állatbetegségek megelőzésével....

 

 A PRRS kezelése, megelőzése

 

A PRRS egy vírusos betegség, kezelése megelőzéssel lehetséges, illetve a társfertőzések leküzdésével. Pillanatnyilag országos mentesítési program zajlik, így a betegség és kártételeinek leküzdési módozatait ez alapján kell meghatározni.

prrs kezelése

Mentesítési terv

A mentesítés első feladataként a védekezés stratégiáját minden sertéstelepen mentesítési tervben kell rögzíteni. Alapja a vírus tulajdonágait, a járvány menetét és az igazgatási intézkedéseket egyaránt számba vevő, komoly tervezőmunka. Legfontosabb részei a prophylaxis, a fertőtlenítés, a metaphylaxis és a mentesítés állapotának ellenőrzése szerológiai vizsgálatokkal. A program elkészítése az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet alapján a támogatható szolgáltatások körébe tartozik, melyet elkészíttethet az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Szakmai Igazgatóságával is.

Prophylaxis

A hazai forgalomban elérhető oltóanyagok értéke más és más, alkalmazásuk lehetősége telepenként eltérő az adott járványhelyzettől, a telepen előforduló vírus jellemzőitől és a vakcina típusától függően. Természetesen egy homológ vakcinától jobb védettség várható, mint egy heterológtól, ezért van a védekezésben jelentősége annak a filogenetikai ténynek, hogy a vírusnak kialakult egy európai és egy amerikai genotípusa, és mindkettő megjelent Magyarországon. Termékünk a Biosuis PRRS inact Eu+Am, amely kombinált, inaktivált PRRS vakcina, európai és amerikai törzset is tartalmaz, ezért biztonságos megoldás a mentesítésben. 

Fertőtlenítés

A PRRS vírus pH 6 és 9 között stabil. Két terméket ajánlunk a PRRS mentesítés esetén történő takarításhoz. 1-2%-oldat készítése esetén az SRC-50 lúgos tisztító szer 11-es pH-t, míg az utána használatos SRS-15 savas tisztító szer 4-es pH-t alakít ki a felületeken. Ezen pH tartományok már jelentősen kívül esnek a vírus „komfort zónáján” illetve a gyors egymás utáni kémhatás ingadozás jelentős negatív hatással van a vírusok ellenálló képességére. Ez – a kórokozók számára – fokozott megterhelés és a tisztító szerek használata utáni tiszta (zsír és egyéb szerves anyagoktól mentes) felületek adják a megoldást a sikeres záró fertőtlenítésre, mivel az így búvóhely nélkül maradt és „legyengített” vírusokat kiváló hatékonysággal tudják a fertőtlenítő szerek elpusztítani.

Metaphylaxis

Az immunrendszer működését a PRRS fertőzés gátolja, mert a vírus épp a kórokozók elpusztításáért elsődlegesen felelős, makrofág sejteket támadja meg. A védvonal legyőzése miatt más kórokozók már könnyűszerrel hatolnak be a „helyőrség nélkül maradt erődbe”, így további súlyos kórképek alakulhatnak ki. A sertésállományok általános immunerősítésére a PRRS vakcinázás előtt és alatt ajánljuk a VITAPOL pulvist, valamint a PRRS-sel fertőzött állományokban a kártételek csökkentésére. A VITAPOL eredetvédett huminsavas takarmánykiegészítő, amely gátolja számos RNS és DNS vírus adszorpcióját, emellett antibakteriális és fungicid tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagy fajlagos komplexképző aktivitásának köszönhetően az életfontosságú fémionokkal be tud kapcsolódni az immunrendszer biokémiai folyamataiba, intenzívebb működésre serkentve azt. Vagyis a VITAPOL pulvissal előkészített állomány az intenzíven működő immunrendszerének köszönhetően a vakcinázásokra is kifejezettebb immunválaszt ad, a vakcinázás hatékonyságát növeli, így pénzt spórol a telepeknek. A fertőzött állományokban pedig segít az immunrendszer „magára találásában”, így komoly szerepe lehet a kártételek csökkentésében. Fontos továbbá a másodlagos fertőzések kivédése, melynek legfőbb hatóanyagai az oxitetraciklin, a klórtetraciklin és a tilmikozin. Külön hangsúlyt érdemel a tilmikozin, amely azáltal, hogy az alveoláris makrofágokban gátolja a protein szintézist, a PRRS vírusának replikációját is gátolja.

 
Ajánlott termékünk: BIOSUIS PRRSBIOV13

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.