HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Mi a PRRS?

PRRS = porcine respiratory and reproductive syndrome, sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája.1987 óta ismert betegség, először az USA-ban és Kanadában, majd számos nyugat-európai országban diagnosztizálták. Ma már tudjuk, hogy világszerte elterjedt. Hazánkban a ’90-es évek elején Fejér megyében ismerték fel először....

 

Mi a PRRS?

 

A PRRS a sertések egyik vírusos betegsége, mely komoly gazdasági károkat képes okozni. A betegség nevében benne van, hogy mely szervrendszereket károsító betegségről van szó.

mi a prrs

Név és rövid leírás

PRRS = porcine respiratory and reproductive syndrome, sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája.

1987 óta ismert betegség, először az USA-ban és Kanadában, majd számos nyugat-európai országban diagnosztizálták. Ma már tudjuk, hogy világszerte elterjedt. Hazánkban a ’90-es évek elején Fejér megyében ismerték fel először.

Kórokozó

Az Arterivírus genusba tartozó vírus, azaz a név is jelzi, hogy a vérerek falát károsítja, ott szaporodik. Két fő típusa van: az európai és az amerikai. A típusok törzsfejlődésének történelmi okai vannak.

A kórokozó megbetegítő képessége igen változatos, ezért fordulhat elő tünetekkel és tünetek nélkül is megjelenő fertőzöttség.

Járványtan

A vírus terjesztői a betegségen átesett, orrváladékukkal, vizeletükkel, bélsarukkal és ondójukkal vírust terjesztő tenyészállatok. Sőt legfrissebb adatok arra mutatnak, hogy a kórokozó a levegőn át a széllel szállva 4-5 kilométert is megtehet és fertőzőképes marad.

Tünetek

2-7 nap lappangást követően kocákban enyhe láz, nehezített légzés, cianotikus bőrelváltozások figyelhetők meg. A vemhesség végén vetélés, vagy gyenge, életképtelen malacok ellése fordulhat elő. A malacok, hízók fertőzöttsége során légzőszervi tünetek alakulhatnak ki: láz, nehezített légzés, köhögés, orrfolyás.

A fő kártétel azonban abban van, hogy a vírus a szervezet immunrendszerét (az alveoláris makrofágokat) támadja meg, így más (főleg légzőszervi) kórokozók bejutásához teremt kiváló lehetőséget.

Kórjelzés

A betegség kórokozóját vérből és a tüdőből lehet kimutatni, az ellene termelt ellenanyagok jelenléte szerológiai vizsgálatokkal igazolható.

Védekezés lehetősége

A PRRS egy vírusos betegség, kezelése megelőzéssel lehetséges, illetve a társfertőzések leküzdésével. Pillanatnyilag országos mentesítési program zajlik, így a betegség és kártételeinek leküzdési módozatait ez alapján kell meghatározni.

 
Ajánlott termékünk: BIOSUIS PRRS INACT EU+AM VAKCINABIOV13

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.