HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Mit tegyek, ha vakaródzik a kutyám?

Többféle allergiás reakciót ismerünk – az allergiás bőrgyulladás általában I. típusú hiperszenzitivitási reakció, de a kórképekben egyéb típusú allergiás folyamatok is szerepet játszhatnak. Az allergén a szervezetbe jutva a plazmasejtekben Ig ellenanyag termelést indukál, amely a hízósejtek (mastocyták) sejtmembránjára kötődve degranulációt vált ki . A degranulációt a mastocyták Fc-receptorainak (FcεRI) összekapcsolása indukálja, többféle intracelluláris szignál beindításával . A szemmel látható, klinikai formában jelentkező....

 

 Mit tegyek, ha vakaródzik a kutyám?

 

„Eddig semmi baja sem volt, néhány napja viszont elkezdte vakarni, nyalni a farka tövét – mára már teljesen kiszedte a szőrét, és állatorvoshoz kellett vinnem a gennyező seb miatt!”

Ez alighanem egy allergiás reakció, a lokalizációból ítélve valószínűleg a bolhák állnak a hátterében.A rendelkezésre álló bolhairtó készítmények (pl. Pestigon®) dacára kevés olyan kutya van, amelyik nem találkozott bolhával – de miért lesz az egyik ekcémás, miközben a másik megússza a vakaródzással?

vakaródzik

Az allergia az immunrendszer genetikai alapon kifejlődő túlérzékenységi reakciója a környezetben található különböző anyagokkal – bolhanyál, pollenek, poratkák, spórák, stb. – szemben. A reakcióra jellemző, hogy miután bekövetkezett az allergénnel szembeni szenzibilizáció, az allergiás reakciót már minimális mennyiségű allergén is kiválthatja.

Többféle allergiás reakciót ismerünk – az allergiás bőrgyulladás általában I. típusú hiperszenzitivitási reakció, de a kórképekben egyéb típusú allergiás folyamatok is szerepet játszhatnak. Az allergén a szervezetbe jutva a plazmasejtekben IgE ellenanyag termelést indukál, amely a hízósejtek (mastocyták) sejtmembránjára kötődve degranulációt vált ki . A degranulációt a mastocyták Fc-receptorainak (FcεRI) összekapcsolása indukálja, többféle intracelluláris szignál beindításával . A szemmel látható, klinikai formában jelentkező gyulladásos tünetek jelentkezéséért a mastocyták által az intercelluláris térbe juttatott gyulladásos mediátorok – elsősorban a hisztamin – felelősek. A folyamatot az alábbi ábrán szemléltetjük:

Kang és munkatársai 101, atopiás dermatitisben szenvedő kutyán végezték el az allergén-specifikus IgE vizsgálatot. Az általuk vizsgált populációban a házipor, valamint a háziporatka (Dermatophagoides fajok) ürülékével szembeni szenzibilizálódás dominált a vizsgálatban tesztelt 92 allergén közül . Fontos megjegyezni, hogy a domináns allergén egyedenként változik, annak megfelelően, hogy milyen környezetben él az állat. Lakásban tartott állatoknál a házipor, míg szabadban tartott állatoknál a környezetben megtalálható pollenek váltják ki a tüneteket. Tanulságos adalék, hogy Japánban nem a parlagfű, hanem egy gyakori fenyőféle, a Cryptomeria japonica a fő ellenség – egyszerűen azért, mert ott annak a legnagyobb a pollentermelése. A pollenek allergizáló képességét jelentősen fokozzák a kipufogógázból adszorbeált részecskék – Diesel Exhausted Particules – magyarán a dízelüzemű járművek által kibocsátott koromszemcsék, amelyek jól láthatók az alábbi kontroll felvétel melletti jobb oldali képen elektronmikroszkópos képen:
Ha az allergizálódás megtörtént, akkor már a natív pollenre is reagálni fog az állat.

Az allergiás tünetek állatfajonként eltérő formában jelentkeznek: kutyákban a bőrtünetek a leggyakoribbak, mert a bőrük rendkívül sok mastocytát tartalmaz: 1000 db/mm2 . Más fajokhoz hasonlóan – de ritkábban – előfordulnak légzőszervi tünetek is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) illetve gasztrointesztinális panaszok (hasmenés, hányás).

A kiváltó októl függetlenül a gyulladt terület kipirosodik, viszket, ezért az állat vakarja, dörzsöli, ezzel elősegíti a másodlagos fertőzések kialakulását. Az érintett helyen a szőr gyakran megritkul vagy hiányzik.

Kutyákban az allergiás dermatitisznek többféle változata ismert – a testtájéki érintettség és a tünetek alapján különíthetők el egymástól, azonban a differenciál diagnózis nem mindig egyszerű.

- Atópiás bőrgyulladás: azonnali típusú hiperszenzitivitási reakció; pollenek, házipor, füst okozhatják. Érintett területek: pofatájék és a fül, hasi és mellkasi területek, lábvégek. Lokalizált formája a „hot spot”. Tünetileg kezelhető lokális és szisztémás szteroid adagolással, valamint megkísérelhető a deszenzibilizálás, amennyiben megoldható az egyedileg összeállított allergén keverék elkészítése.

- Bolha-ekcéma: a bolha nyálával szembeni túlérzékenység (I. és IV. típusú reakció), főleg a hátulsó testfél érintett – fartájék, lágyék, hát. Elsődleges teendő ezekben az esetekben a hatékony bolhairtás.

- Táplálék okozta allergiás bőrgyulladás: pofán, szemen, hason, lábvégeken jelentkeznek a tünetek, és gyakori az otitis is. A hasmenés nem jellemző. Táplálékváltással (hipoallergén gyógytápokkal) szerencsés esetben javítható az állapot.

- Allergiás kontakt-dermatitis: I. és IV. típusú reakció, a bőrrel közvetlenül érintkező anyagok – piretroidok, festékek, gyapjú – váltják ki az érintkezés helyén.

- Allergiás gennyes bőrgyulladás: a Staphylococcus sejtfal antigénekkel szemben kialakuló I. és III. típusú allergiás reakció. A szenzibilizálódás elhúzódó gennyes bőrfertőzések során alakul ki, testszerte jelentkező viszketés és pörkök kialakulása jellemzi.


Gyógykezelés: Amennyiben lehetséges, meg kell szabadulni a kiváltó allergéntől (bolhairtás, az irritáló vegyi anyagok eltávolítása, táplálékváltás). A gyulladásos tüneteket lokálisan illetve szisztémásan alkalmazott szteroidok alkalmazásával csökkenthetjük. Atopiás dermatitisben a kutyákban következetesen kimutathatók a Stapylococcusokkal és a Malasseziával szembeni ellenanyagok, ami arra utal, hogy ezek a kórokozók fertőzést okoztak az adott állatban – akkor is, ha a fertőzés klinikai tünetek formájában nem mutatkozott meg .

A kezelés ennek megfelelően két irányú: amennyiben lehetséges, meg kell szabadulnunk a tüneteket okozó allergéntől, és haladéktalanul biztosítanunk kell a gyulladáscsökkentő terápiát, kiegészítve a társfertőzésekkel szembeni hatékony antimikrobás védelemmel. Lokális kezelésre mindenképpen szükség van, amelyet a súlyos esetekben (mély pyoderma) szisztémás terápiával is ki kell egészíteni.

AlphaDerm Plus: Gyulladáscsökkentés, antibakteriális és gombaellenes kezelés egyszerre, egyedülálló spray gyógyszerformában!
Bizonyított hatás a kutyák fertőzéses bőrgyulladásában!

Felhasznált irodalom:
1. Wu at al. 1. Nat Rev Immunol. 2014 Apr;14(4):247-59. doi: 10.1038/nri3632. Epub 2014 Mar 14.
2. Saito 2. Chem Immunol Allergy. 2014;100:165-71. doi: 10.1159/000358733. Epub 2014 May 22.
3. Kang et al 3. J Vet Sci. 2014 Jun 20. [Epub ahead of print]
4. Szaniszló Ferenc http://issuu.com/hungarovet/docs/kuty_k__macsk_k__s_lovak_allergia_diagnosztik_ja/1
5. Farkhondeh at al http://www.intechopen.com/books/advanced-topics-in-environmental-health-and-air-pollution-case-studies/the-effects-of-air-pollution-on-cellular-material-release-allergenicity-and-allergens-proteins-of-th

 
Ajánlott termékünk: MIDASPOT RÁCSEPEGTETŐ OLDATNBK03

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.