HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Összeegyeztethető-e a kombinált antibiotikum termékek és a fluorokinolonok használata a korszerű terápiás ajánlásokkal?

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban évek óta napirenden van az antibiotikumok állatgyógyászati felhasználásának csökkentése. A fluorokinolonok állatgyógyászati használatával kapcsolatot kérdések azért vannak napirenden, mert fluorokinolonokat – legnagyobb mennyiségben a ciprofloxacint – kiterjedten használnak a humán gyógyászatban is, és a fluorokinolonok között is leírták a keresztrezisztencia jelenségét, vagyis olyan eseteket, amikor az egyik kinolonnal szemben rezisztens törzs egyéb fluorokinolonokkal szemben is ellenállónak bizonyult....

 

 Összeegyeztethető-e a kombinált antibiotikum termékek és a fluorokinolonok használata a korszerű terápiás ajánlásokkal?

 

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban évek óta napirenden van az antibiotikumok állatgyógyászati felhasználásának csökkentése.

A fluorokinolonok állatgyógyászati használatával kapcsolatot kérdések azért vannak napirenden, mert fluorokinolonokat – legnagyobb mennyiségben a ciprofloxacint – kiterjedten használnak a humán gyógyászatban is, és a fluorokinolonok között is leírták a keresztrezisztencia jelenségét, vagyis olyan eseteket, amikor az egyik kinolonnal szemben rezisztens törzs egyéb fluorokinolonokkal szemben is ellenállónak bizonyult.

antibiotikum

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a fluorokinolonokkal kapcsolatban nagyon ritkán alakul ki rezisztencia – ezért is jelentett nagy szenzációt, hogy megjelentek ciprofloxacinnal szemben rezisztenssé vált törzsek, továbbá az, hogy laboratóriumi körülmények között többféle baktériumot (E. coli, Salmonella, stb.) is „sikerült” rezisztenssé tenni ciprofloxacinnal szemben.

 A fentiek alapján viszont szükséges néhány dolgot tisztázni:

  1. A fenti rezisztencia adatok többsége a ciprofloxacinra vonatkozik, amelyet haszonállatokban nem használnak. Ezeknek a hátterében nem a fluorokinolonok állatgyógyászati felhasználása áll, hanem a humán használat, illetve laboratóriumi megfigyelések.
  2. Az állatorvoslásban leggyakrabban használt marbofloxacin és enrofloxacin az indikációkban szereplő baktériumokkal szemben kellően hatékony, és a hatékonyság megőrizhető a célzott antibiotikum használattal. Ezt elősegíti, hogy ezeket a hatóanyagokat viszont nem használják a humán gyógyászatban. (Továbbá haszonállatok esetében a fluorokinolonok nem tartoznak az elsőként választandó antibiotikumok közé, szemben a ciprofloxacin humán használatával.)
  3. A ciprofloxacinra rezisztens törzsek egyelőre nem okoztak az állatgyógyászati izolátumokban marbofloxacinnal szemben kimutatható mértékű keresztrezisztenciát. Egy közelmúltban publikált vizsgálatban 7 éves nyomon követéssel 1857, Európai, kutyákból és macskákból izolált baktérium törzs rezisztenciáját vizsgálták 9 különböző antibiotikumra. Marbofloxacin rezisztencia a baktériumok 0-14,8 százalékában fordult elő – és ezek között természetesen ott voltak azok a fajok is, amelyek nem szerepelnek a marbofloxacin spektrumában. 
    Az AlphaDerm Plus Spray-vel végzett saját vizsgálataink szerint a kutyákból izolált 59 Pseudomonas aeruginosa, 62 Staphylococcus és 7 Streptococcus canis baktérium kivétel nélkül fogékony volt marbofloxacinra (MIC értékek ≤1,0 ug/ml). 

 Összefoglalva kijelenthető, hogy az AlphaDerm Plus Spray indikáció szerinti használata kutyákban nem jelent komoly veszélyt a humán gyógyászatban használt fluorokinolonokkal kapcsolatos rezisztencia fokozódására – az ezzel kapcsolatos félelmek leginkább a vágóállatokról megjelent rezisztencia közlemények extrapolálásából eredhetnek.

 Felhasznált források:

1. Antimicrob. Agents Chemother. January 2006 vol. 50 no. 1 220-225

2. Comp Immunol Microbiol Infect Dis. 2014 Mar;37(2):97-108.

3. AlphaDerm Plus Spray Törzskönyvezési dokumentáció

 
Ajánlott termékünk: MARBOGEN COMPLEXMARB10

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.