HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Kutya - atópiás dermatitis

Az allergiás tünetek állatfajonként eltérő formában jelentkeznek: kutyákban a bőrtünetek a leggyakoribbak, mert a bőrük rendkívül sok mastocytát tartalmaz: 1000 db/mm2 (4). Más fajokhoz hasonlóan - de ritkábban - előfordulnak légzőszervi tünetek is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) illetve gasztrointesztinális panaszok (hasmenés, hányás). A kiváltó októl függetlenül a gyulladt terület kipirosodik, viszket, ezért az állat vakarja, dörzsöli, ezzel elősegíti a másodlagos fertőzések kialakulását. Az érintett helyen a szőr gyakran megritkul vagy hiányzik....

 

KUTYA - ATÓPIÁS DERMATITIS

 

Mi történt a kutyámmal?! "Eddig semmi baja sem volt, néhány napja viszont elkezdte vakarni, nyalni a farka tövét - mára már teljesen kiszedte a szőrét, és állatorvoshoz kellett vinnem a gennyező seb miatt!".

Ez alighanem egy allergiás reakció, a lokalizációból ítélve valószínűleg a bolhák állnak a hátterében. A rendelkezésre álló bolhairtó készítmények (pl. Pestigon®) dacára kevés olyan kutya van, amelyik nem találkozott bolhával - de miért lesz az egyik ekcémás, miközben a másik megússza a vakaródzással?

allergia

Többféle allergiás reakciót ismerünk - az allergiás bőrgyulladás általában I. típusú hiperszenzitivitási reakció, de a kórképekben egyéb típusú allergiás folyamatok is szerepet játszhatnak. Az allergén a szervezetbe jutva a plazmasejtekben IgE ellenanyag termelést indukál, amely a hízósejtek (mastocyták) sejtmembránjára kötődve degranulációt vált ki (1). A degranulációt a mastocyták Fc-receptorainak (FcεRI) összekapcsolása indukálja, többféle intracelluláris szignál beindításával (2). A szemmel látható, klinikai formában jelentkező gyulladásos tünetek jelentkezéséért a mastocyták által az intercelluláris térbe juttatott gyulladásos mediátorok - elsősorban a hisztamin - felelősek. A folyamatot az alábbi ábrán szemléltetjük:Az allergia az immunrendszer genetikai alapon kifejlődő túlérzékenységi reakciója a környezetben található különböző anyagokkal - bolhanyál, pollenek, poratkák, spórák, stb. - szemben. A reakcióra jellemző, hogy miután bekövetkezett az allergénnel szembeni szenzibilizáció, az allergiás reakciót már minimális mennyiségű allergén is kiválthatja.

Kang és munkatársai 101, atopiás dermatitisben szenvedő kutyán végezték el az allergén-specifikus IgE vizsgálatot. Az általuk vizsgált populációban a házipor, valamint a háziporatka (Dermatophagoides fajok) ürülékével szembeni szenzibilizálódás dominált a vizsgálatban tesztelt 92 allergén közül (3). Fontos megjegyezni, hogy a domináns allergén egyedenként változik, annak megfelelően, hogy milyen környezetben él az állat. Lakásban tartott állatoknál a házipor, míg szabadban tartott állatoknál a környezetben megtalálható pollenek váltják ki a tüneteket. Tanulságos adalék, hogy Japánban nem a parlagfű, hanem egy gyakori fenyőféle, a Cryptomeria japonica a fő ellenség - egyszerűen azért, mert ott annak a legnagyobb a pollentermelése. A pollenek allergizáló képességét jelentősen fokozzák a kipufogógázból adszorbeált részecskék - Diesel Exhausted Particules - magyarán a dízelüzemű járművek által kibocsátott koromszemcsék, amelyek jól láthatók az alábbi kontroll felvétel melletti jobb oldali képen elektronmikroszkópos képen:

Ha az allergizálódás megtörtént, akkor már a natív pollenre is reagálni fog az állat.

Az allergiás tünetek állatfajonként eltérő formában jelentkeznek: kutyákban a bőrtünetek a leggyakoribbak, mert a bőrük rendkívül sok mastocytát tartalmaz: 1000 db/mm2 (4). Más fajokhoz hasonlóan - de ritkábban - előfordulnak légzőszervi tünetek is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) illetve gasztrointesztinális panaszok (hasmenés, hányás).

A kiváltó októl függetlenül a gyulladt terület kipirosodik, viszket, ezért az állat vakarja, dörzsöli, ezzel elősegíti a másodlagos fertőzések kialakulását. Az érintett helyen a szőr gyakran megritkul vagy hiányzik.

Kutyákban az allergiás dermatitisznek többféle változata ismert - a testtájéki érintettség és a tünetek alapján különíthetők el egymástól, azonban a differenciál diagnózis nem mindig egyszerű.

- Atópiás bőrgyulladás: azonnali típusú hiperszenzitivitási reakció; pollenek, házipor, füst okozhatják. Érintett területek: pofatájék és a fül, hasi és mellkasi területek, lábvégek. Lokalizált formája a "hot spot". Tünetileg kezelhető lokális és szisztémás szteroid adagolással, valamint megkísérelhető a deszenzibilizálás, amennyiben megoldható az egyedileg összeállított allergén keverék elkészítése.

- Bolha-ekcéma: a bolha nyálával szembeni túlérzékenység (I. és IV. típusú reakció), főleg a hátulsó testfél érintett - fartájék, lágyék, hát. Elsődleges teendő ezekben az esetekben a hatékony bolhairtás.

- Táplálék okozta allergiás bőrgyulladás: pofán, szemen, hason, lábvégeken jelentkeznek a tünetek, és gyakori az otitis is. A hasmenés nem jellemző. Táplálékváltással (hipoallergén gyógytápokkal) szerencsés esetben javítható az állapot.

- Allergiás kontakt-dermatitis: I. és IV. típusú reakció, a bőrrel közvetlenül érintkező anyagok - piretroidok, festékek, gyapjú - váltják ki az érintkezés helyén.

- Allergiás gennyes bőrgyulladás: a Staphylococcus sejtfal antigénekkel szemben kialakuló I. és III. típusú allergiás reakció. A szenzibilizálódás elhúzódó gennyes bőrfertőzések során alakul ki, testszerte jelentkező viszketés és pörkök kialakulása jellemzi.

Gyógykezelés: Amennyiben lehetséges, meg kell szabadulni a kiváltó allergéntől (bolhairtás, az irritáló vegyi anyagok eltávolítása, táplálékváltás). A gyulladásos tüneteket lokálisan illetve szisztémásan alkalmazott szteroidok alkalmazásával csökkenthetjük.

Atopiás dermatitisben a kutyákban következetesen kimutathatók a Stapylococcusokkal és a Malasseziával szembeni ellenanyagok, ami arra utal, hogy ezek a kórokozók fertőzést okoztak az adott állatban - akkor is, ha a fertőzés klinikai tünetek formájában nem mutatkozott meg (2).

A kezelés ennek megfelelően két irányú: amennyiben lehetséges, meg kell szabadulnunk a tüneteket okozó allergéntől, és haladéktalanul biztosítanunk kell a gyulladáscsökkentő terápiát, kiegészítve a társfertőzésekkel szembeni hatékony antimikrobás védelemmel. Lokális kezelésre mindenképpen szükség van, amelyet a súlyos esetekben (mély pyoderma) szisztémás terápiával is ki kell egészíteni.

Felhasznált irodalom:
1. Wu at al. Nat Rev Immunol. 2014 Apr;14(4):247-59. doi: 10.1038/nri3632. Epub 2014 Mar 14.
2. Saito Chem Immunol Allergy. 2014;100:165-71. doi: 10.1159/000358733. Epub 2014 May 22.
3. Kang et al J Vet Sci. 2014 Jun 20. [Epub ahead of print]
4. Szaniszló Ferenc http://issuu.com/hungarovet
5. Farkhondeh at al http://www.intechopen.com/books

 
Ajánlott termékünk: ALPHA-DERM PLUS A.U.V.ALPH7

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.