HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
 

logo

vissza a kezdőoldalra

Biosuis APP – ha valódi védelmet szeretne az APP fertőzés ellen

Az osztrák-magyar monarchia bécsi hatás alatt álló konyhájában a belsőségek gourmet alapanyagnak számítottak. A szalontüdő – amely borjútüdőből is készíthető – a felső középosztály és a zsidó családok népszerű étele volt. (A szalontüdő jelenleg is szerepel pl. a Kempinski szálló étlapján.) Ehhez viszont szükség van megfelelő minőségű alapanyagra – többek között egészséges tüdőre is. Ha a vágáskor kiderül, hogy az egészségesnek látszó hízó tüdőgyulladásban szenvedett, a tüdőt elkobozzák, és abból már nem lesz sem hurka, sem szalontüdő! Az Actionbacillus pleuropneumoniae által okozott tüdő és mellhártyagyulladás –APP– világszerte elterjedt, a magyarországi sertéstelepeken is az egyik fontos fertőző kórkép. Gyakran jelentkezik társfertőzésként a Mycoplasma és PRRS infekciók során, súlyosbítva a kórképet. Az APP törzsek valamelyike szinte mindegyik telepen jelen van, és a vakcinára fordított befektetés megtérül....

 

Biosuis APP – ha valódi védelmet szeretne az APP fertőzés ellen

 

Az osztrák-magyar monarchia bécsi hatás alatt álló konyhájában a belsőségek gourmet alapanyagnak számítottak. A szalontüdő – amely borjútüdőből is készíthető – a felső középosztály és a zsidó családok népszerű étele volt. (A szalontüdő jelenleg is szerepel pl. a Kempinski szálló étlapján.)

Ehhez viszont szükség van megfelelő minőségű alapanyagra – többek között egészséges tüdőre is. Ha a vágáskor kiderül, hogy az egészségesnek látszó hízó tüdőgyulladásban szenvedett, a tüdőt elkobozzák, és abból már nem lesz sem hurka, sem szalontüdő!

Az Actionbacillus pleuropneumoniae által okozott tüdő és mellhártyagyulladás –APP– világszerte elterjedt, a magyarországi sertéstelepeken is az egyik fontos fertőző kórkép. Gyakran jelentkezik társfertőzésként a Mycoplasma és PRRS infekciók során, súlyosbítva a kórképet.

Az APP törzsek valamelyike szinte mindegyik telepen jelen van, és a vakcinára fordított befektetés megtérül.

Ennek ellenére a hazai sertésállományok jelentős részét nem vakcinázzák APP ellen, mert ha csak alacsony pathogenitású törzsek vannak jelen, minimális az elhullás – a kórokozó kártétele inkább a növekedésben való visszamaradásban és néhány tüdő vágóhídi kobzásában nyilvánul meg.

A baj akkor van, ha egy ilyen állományba behurcolják valamelyik virulens szerotípust, pl. a 11-es törzset. Ilyenkor nagyfokú elhullás jelentkezhet – leírtak már 50% feletti mortalitást is – és ettől kezdve már csak az antibiotikumokban bízhatunk. Állományszintű kezelésre a doxyciclin, tilmikozin, amoxicillin alkalmas takarmányba vagy ivóvízbe keverve. Súlyos esetek egyedi, parenterális kezelésre jól használhatók a cephalosporinok is.

Felhasznált irodalom:

  1. Sjölund et Wallgren,  Acta Vet. Scand. 2010; 52(1): 23.
  2. Maas et al. Infect. Immun. July 2006 vol. 74 no. 7 4124-4132
  3. Ramjeet et al. Anim Health Res Rev 2008, 9:25-45.
  4. Buettner et al. Proteome Science 2011, 9:23 doi:10.1186/1477-5956-9-23
 
Ajánlott termékünk: BIOSUIS APPBIOV12

fontos info

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A termékkel kapcsolatos, itt közzétett információk tájékoztató jellegűek, a 2016. május 30.-án érvényes, hatóságilag jóváhagyott használati utasításoknak felelnek meg.
A gyógyszerekkel kapcsolatos, aktuális termékinformációkat a NÉBIH illetve az EMA honlapján találja meg. A készítményeket minden esetben az érvényes használati utasítás szerint használja.

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb termékekről akkor irakozzon fel és értesítjük az újdonságokról KATTINTSON IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Kapcsolat

map iconAlpha-Vet Állatgyógyászati Kft.
H-8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

telefon iconTelefon: +36-22/534-500

level iconE-mail: info(KUKAC)alpha-vet.hu I vevoszolgalat(KUKAC)alpha-vet.hu

 

 

 


logogreey

Adatvédelmi tájékoztató

© 2016 - www.allatgyogyszer.hu - Minden jog fenntartva! Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.